Общинската избирателна комисия-Варна опроверга достоверността на протоколи, подготвени за изборни манипулации, публикувани в интернет. По този повод е подадена и подадена жалба. Тя е от политическа сила във Варна срещу публикуван във Фейсбук от кандидат-кмет, в деня за размисъл, подвеждащ снимков материал на документи, съдържащи реквизити на протоколи от СИК.

ОИК-Варна опроверга достоверността на изнесените документи, като посочи, че „Твърдението е, че се подготвя фалшификация на втори тур, а изнесените протоколи са от първи тур и то не за избор на кмет, а за общински съветници. Ако има твърдения, касаещи нарушения на първи тур, защо до момента не е подадена жалба при нас или до прокуратурата?

Оригинален протокол няма как да се публикува по този начин“, категоричен беше председателят на ОИК-Варна, Велин Жеков. Той опроверга също и твърдението на изнесената в социалната мрежа информация за наблюдатели на изборния процес от други държави, като каза, че в ЦИК няма регистрирани такива. Към 9,30 часа ГЕРБ – Варна подаде жалба в Общинската избирателна комисия, заради

грубо вмешателство в работата на секционните комисии с номера 33 и от 71

до 81 в СУ „Елин Пелин”. „Застъпници на „Възраждане“ изискват от членовете на СИК да положат печат и подпис на празни копия на протоколите за отчитане на изборния резултат. Това противоречи на изборните правила и представлява грубо вмешателство в работата на комисиите”, се посочва в жалбата.

От щаба на ГЕРБ – Варна настояват да бъде извършена проверка, да се предприемат действия за преустановяване на нарушението, както и ОИК да даде указания на всички секционни комисии да не бъдат предоставяни копия на протоколи, преди приключване на изборния ден.

Вотът бе открит във всички избирателни секции във Варна, съобщи още Жеков. С право на глас в община Варна са около 285 хиляди души. Те ще гласуват в 403 секции, две от които са мобилни.

Днес Варна избира избира на балотаж своя кмет. Битката е между Иван Портних, на когото не достигна съвсем малко, за да премине от раз 50-процентовата бариера и спечелия на първи тур и лидера на движение „Възраждане“, Костадин Костадинов. Балотаж във Варна ще има и за кметските места в районните „Одесос“ (Георги Недев-ГЕРБ и Иван Иванов-БСП), „Приморски“ (Петя Проданова-ГЕРБ и Огнян Къчев-БСП), „Младост“ (Христо Христов-ГЕРБ и Мария Тодорова-БСП) и „Аспарухово“ (Ивайло Маринов-ГЕРБ и Мартин Златев-БСП). На балотаж ще бъдат избрани и кметовете на селата в община Варна Тополи (Демир Георгиев-ГЕРБ и Благовест Георгиев-БСП) и Звездица (Николай Йорданов-ГЕРБ и Станислава Георгиева-Местна коалиция "Земеделски народен съюз“). Във Варненска област има още два балотажа за избор на кметове на общини в Бяла (Пеньо Ненов- ГЕРБ и Димитър Николов Петров-СДС) и в Провадия (Жоро Илчев-ГЕРБ и Филчо Филев-БСП). Изборният ден започна в 7 и приключва в 20 часа. Ако към крайния час пред секциите има чакащи, те ще гласуват, но не по-късно от 21 часа.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Съдът реши: Вотът със симпатичното мастило е редовен

Местният вот в благоевградското село Копривлен е редовен. Това става ясно от решението на Административен съд – Благоевград, който потвърди становището на ОИК, че за кмет на Копривлен правилно е обявен Лъчезар Банев.Според съда, дори да се добавят 150 бюлетини със симпатично мастило, които бяха обявени за невалидни от изборната комисия, това няма да се отрази на изборния резултат.

14 партии зарязаха 900 плаката след изборите в София

14 политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети все още не са премахнали 956 афиши, плакати, листовки и други видове агитационни материали, съобщиха  от Столична община след проверка на Столичния инспекторат.