0

Д ве нарушения по чл. 168 ал.3 от Изборния кодекс е извършил кандидат – кметът на Стрелча Стойно Чачов по време на предизборната си кампания, реши Общинската избирателна комисия в средногорския град,

Две нарушения по чл. 168 ал.3 от Изборния кодекс е извършил кандидат – кметът на Стрелча Стойно Чачов по време на предизборната си кампания, реши Общинската избирателна комисия в средногорския град,

Решението е по повод жалба, според която кметът, който е и кандидат за нов мандат, на 27 септември бил участвал в стартирането на обект за основен ремонт и реконструкция на водопровод в средногорския град.

Жалбоподателите твърдят, че градоначалникът бил държал слово и бутилка с шампанско, а по-късно бил публикувал във Фейсбук-профила си обръщение към гражданите на Стрелча.

На 3 октомври претендентът за втори мандат бил участвал и в стартирането на проект за ремонт и реконструкция на масивна сграда-съблекалня, външни скамейки и сенна конструкция към стадион, като отново е говорил пред хората. На събитието са присъствали и служители на общинската администрация, както и временно изпълняващият длъжността “кмет“.

Решението подлежи на обжалване по реда на чл.88 от ИК, пише в решението на комисията. За поведението на кмета и кандидат в изборите на 27.10. 2019 г. са били подадени още два сигнала, но по тях не са събрани доказателства. Единият е за участието на Чачов в откриването на безплатна интернет мрежа в градския парк на Стрелча, за което е наличен снимков материал във фейсбук профила му и в страницата на групата „Стрелча“.

Вторият сигнал е, че кандидатът за кмет е използвал остатъка от хранителните продукти от държавния резерв, получени заради обявеното през юни т.г. бедствено положение в гр. Стрелча за раздаване на храна по списък на хора определени без никакъв критерий.

Същият не е осъществил състава на административно нарушение по ИК, тъй като след проведеното проучване ОИК Стрелча не събра доказателства за извършено нарушение.