Охранителна полиция и жандармерия на крак за 21 декември

Охранителна полиция и жандармерия на крак за 21 декември

Всички служители на полицията от патрулно-постова дейност, както и жандармерията, ще следят за спазването на мерките след отварянето на големите търговски обекти и заведенията на 21 декември. Това съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в ефира на "Нова телевизия".

В момента служителите на МВР продължават проверките за спазването на разписанията на Регионалните здравни инспекции в работещите търговски обекти. От началото на декември до този момент са проверени общо 1909 на брой, като са издадени 19 акта - 5 от които са в София, и 396 протоколи за предупреждение. Усилена е работата на съвместните екипи на министерството и здравните инспекции през уикенда, когато се допускат и най-много нарушения. Тази събота отново е имало 3 работещи заведения в столицата, въпреки забраната. В едно от тях е имало около 40 души, съобщи министърът.

От 13 март до този момент са издадени над 25 хил. предварителни протоколи за неносене на маска и още толкова издадени актове. Трудно е обаче да се установи кога едно лице е с едно или две предупреждения, тъй като няма единна информационна система, чрез която това да се разбере на място от органите на реда.

Санкциите за неспазване на мерките са от 500 лв. до 1000 лв. при първо нарушение и от 2 хил. до 5 хил. лв. при повторно, припомни МВР-шефът.

Към настощия момент има и двама ефективно осъдени за неспазване на карантината. И двете присъди са за лишаване от свобода от 3 месеца и глоба от 10 хил. лв. Строгите санкции са наложени, тъй като и двамата са с богато съдебно минало - единият от тях има 14 предишни присъди, което показва системно незачитане на законите в страната, обясни Терзийски.

В момента у нас под задължителна изолация са поставени 46 860 души. "Имаме географска информационна система, тази информация, която се подава към нас, се обновява на 2 часа. Наблюдаваме лицата, които попадат в системата. В началото имаше забавяне при обновяването на списъците затова МВР предприе мерки и оказа помощ на Регионалните здравни инспекции.", допълни вътрешният министър. 

До този момент служителите на ведомството, които са заявили желание за доброволно ваксиниране са 11 202-ма, които са около една четвърт от състава му. С поставянето на препаратите ще бъде ангажирана МВР болница. "Аз лично бих се ваксинирал и като ръководител на министерството, за да дам своя пример, и по свои лични убеждения", каза Терзийски. 

Той коментира и увеличението на бюджета на министерството. 5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за нова техника в Медицинския институт на МВР, а 23 млн. лв. - за служителите на ведомството. Те ще получат коледен бонус от 500 лв. заради това, че освен обичайните си дейности, те работеха и активно на първа линия в борбата с пандемията. 

От 1 януари ще има и увеличение на заплатите на полицаи и пожарникари с 15%. За тази цел в бюджета са предвидени 231 млн. лв.

Христо Терзийски коментира и ежегодната дарителска кампания за деца на загинали служители на МВР при изпълнение на служебните си задължения. Тя вече се осъществява 17 години, благодарение на съдействието на фирмата "Технополис" и усилията на служителите, които даряват средства за 86 деца. Всеки един гражданин също може да се включи в кампанията и да даде своя принос чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.