Огромни разлики в цените на тока на едро

Огромни разлики в цените на тока на едро

Колебанията за 24 часа надвишават 90%

Огромни колебания се наблюдават в последната седмица в цената на едро на пиковата електроенергия, търгувана на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), сочат данните на статистиката.

Нерядко колебанията в цените на тока в сегмента „Ден напред“ надвишават 90%. Така през миналата седмица на 21 януари средната стойност на изтъргуваната пикова енергия (09.00 – 20.00 часа) за следващия ден достигна 202 лв./Мвтч. Във вторник обаче котировките бяха


с 57% по-ниски и слязоха до 86.45 лв. за мегаватчас.


Покупките на пиков ток от същия сегмент на 22-ри обаче вече струваше средно по 166,83 лв./МВтч или с почти 93 на сто по-скъпо. Сравнението между по-миналия вторник и вчера пък показва разлика от над 77%.

За днес, вчера бизнесът си напазарува пикова електронергия за по 153,11 лв. за мегаватчас, а изтъргуваните количества в сегмента са 14 192 МВтч, сочат данни на БНЕБ. Най-високата постигната цена от 172,15 лв. за мегаватчас е за 11.00 часа. Средната цена в сегмента „Ден напред“ във вторник бе 119, 37 лв./МВтч или само с 5,59 лв. повече от понеделник, когато бе 113,78 лв. за мегаватчас. Въпросната цена обаче е


с почти цели 33 лв. е по-висока от предходния ден,


когато бе на ниво от 80,82 лв. за мегаватчас.

Според експерти основната причина за колебанията в цените на едро в сегмента „Ден напред“ се дължат на липсата на нормално предлагане. Това обаче не е толкова голям проблем, защото над 80% от електроенергията на борсата се търгува по дългосрочни договори, при които цените са доста по-ниски. Експертът проф. Атанас Тасев посъветва промишленият бизнес да подменят старото си оборудване използващо много енергия с по-съвременно, при което консумацията е много по-малка. По думите му, не е редно битовите потребители да плащат по-високи надценки за тока, за да може промишлеността да изглежда конкурентна.

Относно очакванията валежите в последно време да осигурят евтин ток на едро, професорът обясни, че в момента е рано е да се използва водата в тях,

за да остане за лятото.


„Преливането на водоемите, за което се говори в момента се отнася само за малките язовири. При големите има голям дефицит на вода и техните турбини се използват по-рядко“, обясни енергийният експерт. Според него, малки са шансовете за поевтиняване на тока на едро в скоро време.

Справка в сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показа, че към 14.00 вчера големите вецове осигуряваха само 0,14% от товара, но в 18.00 часа делът им надвиши 8,2% до 571 мегавата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.