Огромен портрет на създателя на Рибния буквар посреща учениците в кюстендилска гимназия

Огромен портрет на създателя на Рибния буквар посреща учениците в кюстендилска гимназия

Трима тийнейджъри рисуват и други български просветители в сградата на езиковото училище

Мащабен портрет на автора на Рибния буквар изобразиха трима ученици на една от стените на Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил.

Поводът за инициативата не е случаен – 1-ви ноември Денят на народните будители, когато официално е и празникът на гимназията. Идеята да бъде изобразен д-р Петър Берон е на Габриела, Йордан и Дарина. „Нашата гимназия носи името на д-р Петър Берон и за нас е чест да го рисуваме. Всичко това ще допринесе много за училището, още повече ще остане за идните поколения“, категорични са дейните ученици на Езиковата гимназия.

Тийнейджърите са възпитаници на школата по изобразително изкуство „Новите майстори“, с ръководител Евгени Серафимов, който е в основата на едни от най-мащабните проекти не само в Кюстендил, но и в цялата страна. Идеята за изобразяването на д-р Петър Берон дошла спонтанно и срещнала подкрепата на ръководството, учители и съученици.

Първоначално тримата ученици дошли със своя проект в кабинета на директора Иванка Янкова. След кратък разговор той беше одобрен. „Всичко стана много бързо. Нарисуваха го за три следобяда. Само Дарина е десети клас, а другите двама творци – Габриела и Йордан тази година ще бъдат абитуриенти, защото са в дванадесети клас”, разказва преподавателят от школото Стефан Христов.

Портретът на Д-р Петър Берон е в черно-бяло и впечатлява с внушителните си размери. „Искахме да направим нещо мащабно, така че като се влезе да се набива на очи”, коментираха учениците.

Те са категорични, че с това творчеството им не приключва. Решени са да изобразят и други български просветители в сградата на училището, което е с много любопитна история. Изцяло в бароков стил, тя е градена, за да е ловна резиденция на Цар Фердинанд през 1904 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.