Мащабен портрет на автора на Рибния буквар изобразиха трима ученици на една от стените на Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил.

Поводът за инициативата не е случаен – 1-ви ноември Денят на народните будители, когато официално е и празникът на гимназията. Идеята да бъде изобразен д-р Петър Берон е на Габриела, Йордан и Дарина. „Нашата гимназия носи името на д-р Петър Берон и за нас е чест да го рисуваме. Всичко това ще допринесе много за училището, още повече ще остане за идните поколения“, категорични са дейните ученици на Езиковата гимназия.

Тийнейджърите са възпитаници на школата по изобразително изкуство „Новите майстори“, с ръководител Евгени Серафимов, който е в основата на едни от най-мащабните проекти не само в Кюстендил, но и в цялата страна. Идеята за изобразяването на д-р Петър Берон дошла спонтанно и срещнала подкрепата на ръководството, учители и съученици.

Първоначално тримата ученици дошли със своя проект в кабинета на директора Иванка Янкова. След кратък разговор той беше одобрен. „Всичко стана много бързо. Нарисуваха го за три следобяда. Само Дарина е десети клас, а другите двама творци – Габриела и Йордан тази година ще бъдат абитуриенти, защото са в дванадесети клас”, разказва преподавателят от школото Стефан Христов.

Портретът на Д-р Петър Берон е в черно-бяло и впечатлява с внушителните си размери. „Искахме да направим нещо мащабно, така че като се влезе да се набива на очи”, коментираха учениците.

Те са категорични, че с това творчеството им не приключва. Решени са да изобразят и други български просветители в сградата на училището, което е с много любопитна история. Изцяло в бароков стил, тя е градена, за да е ловна резиденция на Цар Фердинанд през 1904 година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

„Българската Коледа“ помогна на 255 деца

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

На 255 болни деца е помогнало 16-ото издание на инициативата под егидата на държавния глава на България „Българската Коледа“.

 

300 гимназисти трупат опит при земеделци

300 гимназисти от направленията фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др. ще посещават стопанства на земеделски производители през първия срок, за да трупат опит при тях. Това ще се случи по съвместната кампания на министерството на земеделието, храните и горите и министерството на образованието и науката „Супер фермер“.

МОН оборудва с модерни лаборатории и средните училища

Средните училища, в които се подготвят ученици по професия, също ще получат възможността да кандидатстват за финансиране от министерството на образованието и науката за модерни лаборатории. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев при откриването на обновената със специализирано оборудване учебна лаборатория в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен.