0

Д а има ограждения на пасищата е една от най- важните промени в наредба 44 на Министерство на земеделието , храните и горите. Основната причина е, че много от животните се отглеждат безконтролно, а е имало случаи, в които са отнемани човешки животи.

Да има ограждения на пасищата е една от най- важните промени в наредба 44 на Министерство на земеделието , храните и горите. Основната причина е, че много от животните се отглеждат безконтролно, а е имало случаи, в които са отнемани човешки животи.

Това съобщи Силвия Василева – директор на Дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ по време на годишна среща на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), съобщи АГРИ.Бг.
За първи път правим регламентация на пасищата като животновъдни обекти, обясни Силвия Василева.

Гъвкавост
„Ето защо, на първо място пасището трябва да има ограждение. Не казваме да има ограда. Тоест отново даваме възможност за гъвкавост. Да има табела и изискване за площ – 2 дка за животинска единица, или 6,7 овце“, поясни експертът. 

Вода и храна

Тъй като пасището е самостоятелен обект, необходимо е фермерът да осигурява постоянно вода и храна за животните. „За да могат ветеринарните лекари да осъществяват своите мероприятия, е необходимо да имате едно обособено място на пасището“, обясни новото изискване Силвия Василева. Тя припомни за случая в Кюстендилско, когато беше излъчен репортаж за животни, отглеждани при изключително неблагоприятни условия през зимата.

Заслон или навес
„Поради тази причина искаме да има някакъв заслон, навес с две съседни страни и покрив. Да могат животните да се приберат там“, каза Василева. Стана ясно, че по време на общественото обсъждане на Наредба 44 е получено становище на пасището да има бетонирана торова площадка, водопровод, ток. „Не сме приели това становище, но все пак сме направили максималното и разумното, така че да гарантираме сигурността на вашите животни, а и живота на всички околни, които се движат по пътищата“, коментира Силвия Василева. 

Сезонно
Тя уточни, че това най-общо са новите изисквания за животновъдните обекти, които са пасища целогодишно. За онези, които се ползват сезонно – от 15 март до 15 ноември, има уточнение.„Логиката там е отново да осигурите храна и вода, да има необходимата площ и онова съоръжение, където ветеринарните специалисти и колегите от техническия инспекторат да могат да извършат съответните проверки и мероприятия“, обясни експертът.

Последната група са пасищата в заградени територии. Там остават само две изисквания – за осигуряване на достъп до храна и вода и обособено място за ветеринарите. 

Съд за отпадъци
В Наредба 44 има и едно облекчение за фермерите по отношение на контейнера за съхранение на специфично рисковите материали. „Сега сме сложили една наклонена черта и сме казали, че това може да бъде съд. Контейнерът малко стресира фермерите, че е нещо много скъпо и тежко. Тук става въпрос за случаите, в които вие колите животни за лични нужди и тогава количествата няма да бъдат толкова големи“, каза Силвия Василева.

Изисквания
В дискусията по време на годишната среща на овцевъди и козевъди се включи и Деан Тодоров, съпредседател на НОКА. Според него за първи път след въвеждането на нови изисквания, в случая в Наредба 44, има осигурено финансиране, с което фермерите могат да ги изпълнят.„Това до момента не се е случвало – да се вменят изисквания и да има осигурено финансиране за изпълнение на изискванията. По по дмярка 5.1 може да се инвестира както в изграждането на огради, защитни съоръжения за гризачи и дезинфекционни площадки, така и в силози за съхранение на зърно“, уточни Деан Тодоров.