0

Р одопите имат славата на една от най-мистичните и енигматични планини в Източна Европа. И макар никога да не са били считани за Дом на боговете като Олимп или да не са дали името на полуострова като гордата Стара планина, тук всяка наша стъпка е върху история, древни цивилизации и вълшебства.

Родопите имат славата на една от най-мистичните и енигматични планини в Източна Европа. И макар никога да не са били считани за Дом на боговете като Олимп или да не са дали името на полуострова като гордата Стара планина, тук всяка наша стъпка е върху история, древни цивилизации и вълшебства.

Това е планината на митичния певец Орфей, който древните елини считат за единствения смъртен, върнал се от подземното царство на мъртвите.

Тук всяка скала и пътека имат своята легенда. Спомени за непознати явления, светии, извънземни нашествия и несметни богатства. На 7 км от Ивайловград, в живописното село Хухла мистериите и реалността се сливат.

Знамение

Всяка пролет, обикновено през април, жителите на Хухла стават свидетели на необяснимо знамение. От небето се появяват огнени кълба, които слизат от връх Свети Илия.

Преданието разказва, че за последно през 2009-а от ярката светлина е придобила ясно образа на Пресветата Дева, самата Богородица. Тя държала в ръцете си Младенеца, чиито златни къдрици също излъчвали сияние.

След минути Богородичният образ се разтворил във въздуха и всичко потънало в мрак. По-възрастни жени от селото разказват, че открай време там се вижда странна светлина като НЛО. Тя дори си има име. Местните я наричат „бурило“.

Енигматичното сияние излиза от хълма и се спуска към Гърция. Понякога се движи над река Арда, свива към връх Свети Илия и изчезва в легендарния скален лабиринт под него.

В миналото светлината се е задържала дълго време над Хухла и тогава нощите в селото ставали като полярните.

Йордановден

Веднъж срещу църковния празник Йордановден пък една жена зърнала как се отваря златна небесна порта и жена с дълга одежда влиза в нея.

Според друго вярване всъщност Хухла и подземният лабиринт под връх Свети Илия са база на извънземни хуманоиди от незапомнена древност. А честите сияния са причинени от излитащи и кацащи в района кораби. Те били на свръхнапреднала, но миролюбива и добронамерена към хората цивилизация от друга планета.

История, мистика и религия се преплитат в легендата, че всъщност сиянията са причинени от неспокойния и могъщ дух на властелина на ранна Византия император Валент.

Римска империя

Датата 9 август 378 година е една от най-черните в историята на Източната Римска империя. Край Адрианопол, сега Одрин, римските легиони са напълно разгромени от превъзхождащата ги по численост и отлично въоръжена тежка кавалерия на готите.

На полесражението намират смъртта си много елитни преторианци, легендарните лични охранители на римските императори. Самият император Валент е тежко ранен от стрела. Кохорта преторианци успява да го изведе от района на битката.

Но после владетелят издъхнал в имение, недалеч от Адрианопол. Не само местните от Ивайловград, но и сериозни историци смятат, че Валент е прекарал последните мигове от живота си в античната вила „Армира“, която тогава е била резиденция на римските управници на провинцията. След битката готите опустошават цялата провинция и опожаряват „Армира“.

Хухла е само на 30 км по права линия от Одрин, а античната вила е съвсем наблизо.

Приживе пък проф. Божидар Димитров твърдеше, че през Хухленското кале (за което се доказва, че е средновековният замък Родостюк) е минал цар Калоян. Владетелят се е черкувал тук дни преди победата си над рицарите на Балдуин Фландърски и Латинската империя на 14 април 1205 г.

Жреци

Далеч назад във времето, 12 века преди Христа, магията на това място привлича древните тракийски жреци. Хълмът Свети Илия е светилище, а водата от кладенеца, разположен на самия връх - лечебен феномен, познат по целия древен цивилизован свят.

„Тук, в светилището, са идвали хора от целия свят. И са търсели всеки своето лечение. Всеки хухленец знае, че като се качи на хълма, ако му е криво, ще се оправи, ако му е болно, ще оздравее“, разказва Иван Бунков. Той е издател на вестник в Кърджали, писател и организатор на празненствата „Мистериите на Хухла“.

Друга мистерия на това свято място е огромен подземен приказен град от тунели и водопади. Подходите към него обаче се пазят в строга тайна от малцината просветени. Част от погребания лабиринт е старият кладенец на върха на възвишението. Отдавна пресъхнал, за него се носят легенди за огромна лечебна сила и хиляди поклонници, идвали тук от цял свят.