Огнеборци дежурят край изгорелия комин в ТЕЦ „Марица изток-2“
2

Огнеборци дежурят край изгорелия комин в ТЕЦ „Марица изток-2“

Десет минути преди пожара работниците излезли от пластмасовата тръба, за да пият кафе

До ранните часове във вторник е продължило обливането с вода на металните повърхности в района на изгорелия 135 – метров комин към сероочистващата инсталация при блок 8 на ТЕЦ „Марица изток 2“. В гасенето на пожара, избухнал по време на ремонтни работи към 10,13 часа на 24 юни са участвали 14 екипа огнеборци от Старозагорска, Сливенска, Пловдивска и Хасковска област. Притекли са се на помощ две коли за химическа защита и автовишка, позволяваща достигането на 30-метрова височина.

Първи на мястото са се озовали два екипа на ведомствената противопожарна служба при централата.

Не е било допуснато разпространяването на пожара върху територията на въглищния склад, при което последиците са щели да станат непредсказуеми, коментира старши комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН - Стара Загора.Основно усилията на огнеборците след изгарянето на пластмасовата димоходна тръба са били към спасяване на съоръженията в цеха към сероочистващата инсталация и осигуряване достъп на следователите от националното следствие, които извършват огледите по  досъдебното производство срещу неизвестно лице за пожара.Срокът за извършване на следствените действия е двумесечен, но най-вероятна ще бъде удължен поради големия обем документи, които предстои да бъдат проверени и многото свидетели, които ще бъдат разпитвани.Работи се по две версии: за човешка грешка или технически причини.Проверяват се различните версии, които вече се коментират сред работниците в държавната фирма, включително и за неумело използване на електрожени или оксижен при рязане на метални детайли в хода на плановия ремонт на комина, уточни окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Сред първите, които ще бъдат разпитани са около 20-те работници от фирмата – подизпълнител на обществената поръчка „Техноинженеринг“ ЕООД и намиращите се там служители от сероочистващата инсталация и още една външна фирма, работеща по скелето в димохода.

На този етап от мениджмънта на „Техноинженеринг“ ЕООД се въздържат от коментари, твърдят, че всичко свързано с безопасността е било спазено.

Присъствали на мястото твърдят, че огънят е тръгнал от Кота 0, където площадката е била покрита с азбестови одеяла и непрекъснато е имало вода. По чиста случайност минути преди пожара работниците са излезли навън, за да пият кафе през почивката си. Димът е бил забелязан от работник с голям опит, който слязъл по стъпалата от кота 28 и направил опит да загаси тлеещата повърхност с водоструйка, минута или две по-късно е бил забелязан огънят и кълбета черен дим , излизащ от 135-метровата височина.

Обществената поръчка за ремонта на съоръжението е на стойност около 4 млн лв, изпълнител е международен консорциум  „Сарпласт“, в който участва италианската „Текла“ и българските „Зетекс“ и „Техноинженеринг“.Основните операции по договора са били на приключване и блокът е трябвало да бъде пуснат в експлоатация в средата на юли.

Тепърва ще се изясняват причините, предстои вземане на проби от мястото и от металните конструкции за извършване на експертизи. Ако бъде доказана виновност на длъжностно лице за пожара е възможно то да бъде осъдено на до 5 години затвор.

Не по-рано от година ще отнеме отстраняването на щетите и включването на енергоблок 8 в експлоатация, коментират запознати. Вероятно по-рано ще влезе в действие блок 7, но като цяло ТЕЦ „Марица изток 2“ в продължение на месеци ще остане с половината от пълната си мощност 1620 мегавата.

4 големи производствени аварии са станали  от началото на 2018-а година на територията на Старозагорска област, двете са в оръжейницата „Арсенал“ – Казанлък, едната е в дървопреработващото предприятие на турския холдинг „Кастамону“ край павелбанското село Горно Сахране и последната е в държавната ТЕЦ „Марица изток 2“. Загинали са двама оръжейници, трима техни колеги са били със средни телесни наранявания, други трима са обгорели и все още се лекуват в клиниката по изгаряния на пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“.

 И до момента нито една институция не е излязла с официални данни за щетите.

4 са образуваните досъдебни производства на отчет към старозагорската окръжна прокуратура , по нито едно от тях няма повдигнати обвинения, а следствените действия са на различни етапи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.