Огледите на имоти нагоре с 20%, сделките - само с 5%
2

Огледите на имоти нагоре с 20%, сделките - само с 5%

Продавачите готови да свалят цената от 1000 до 5000 евро

Огледите на жилища в София са се увеличили с 20%. В същото време броят на сделките, по данни на Агенция по вписванията, се е увеличил само с 5,4%.

Според Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на голяма посредническа агенция, една от причините е, че преобладаващата част от купувачите са млади хора

и те по-трудно решават какъв имот да вземат.


По думите й, през 2019-та делът на тези купувачи на възраст между 26 и 35 години се падат 39% от всички сделки в жилищния сегмент. Те по-бавно пристъпват към сделка, правят повече огледи и по-често търсят завършени и обзаведени жилища, където могат да се нанесат веднага.

Според експертите клиентите са склонни да платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно за усещането им за качествена среда на живот. Сериозен интерес предизвикват и обзаведените имоти след направени подобрения. В тези случаи

25% стига разликата в цената спрямо необзаведено


жилище за ремонт, която обаче се компенсира със спестените време и усилия преди нанасянето. „Този подход често е предпочитан от хора, които използват кредит за покупката си и бюджетът, който са си определили, не включва допълнителни разходи по имота. Затова търсят готови решения. Още повече, придобиването на завършен апартамент им позволява да се нанесат веднага - нещо, което все повече присъства в изискванията на купувачите“, уточнява Тенекеджиева. Данните на фирмата сочат 7% ръст на цените на сделките в столицата, но според нея това показва предпочитанията на хората да купуват по-качествени жилища на добри локации в София. Според нея продавачите са склонни да свалят цената от 1000 до 5000 евро от първоначалната си оферта.

Данните на агенцията показват още, че почти 55% от покупко-продажбите са реализирани с банков кредит. Преобладават сделките със заеми, покриващи около 80% от стойността на имота. При 18% от покупките, клиентите използват ипотека за между 50% и 80% от сделката, а 21% от купувачите разчитат на заем за над 80% от цената на жилището.

„Налице са откази за 100-процентово банково участие.


Това обаче може да се счита като добър знак и признак за висок контрол в сектора, гарантиращ спокойствието на всички участници в имотния пазар“, смята Тенекеджиева. По думите й, все по-често банките следят клиентът да не покривна самоучастието си за сметка на потребителски кредит.

По думите й, когато планират тегленето на жилищен заем, хората трябва да имат предвид спецификите при оценката на движимото имущество в апартамента. „Наличието на обзавеждане - мебели, техника и оборудване в жилището, има по-малка тежест в изготвянето на оценката на банката, отколкото при определянето на пазарната стойност на имота. Това се отразява върху сумата, която банката би отпуснала при ипотеката на жилището“, пояснява Гергана Тенекеджиева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.