Офисът по-опасен от болницата и училището (ТЕМАТА+ГРАФИКИ)
6

Изследване на Центъра за паразитни и заразни болести показа:

Офисът по-опасен от болницата и училището (ТЕМАТА+ГРАФИКИ)

* Барманите и полицаите с най-много положителни проби
* Основните фактори за заразата са неспазване на дистанция и липса на маски

Офисът е по-опасен от болницата и училището като място, на което може да се появи клъстър на заразата от коронавирус. Това показва изследване на епидемичните взривове от COVID-19 в организираните колективи, направено от Националния център по заразни и паразитни болести.

В изследването са анализирани всички съобщени от 28-те РЗИ в страната епидемични взривове от COVID-19 в организирани колективи за периода 09.03.2020 - 12.07.2020 г. (11-28 седмица). Информацията е събрана с помощта на предварително подготвени електронни таблици във формат Excel и е изпратена на ECDC за анализ и оценка на възникналите взривове в европейския регион, уточняват експертите.

През наблюдавания период в страната са регистрирани 108 епидемични взрива в организирани колективи, които включват общо 1075 случая на COVID-19. Повечето взривове са отчетени в офиси на фирми и държавни институции, лечебни заведения за болнична помощ и фабрики/цехове, свързани с промишлено производство.

Средният брой потвърдени случаи на COVID-19 е най-голям при взривовете, възниквали в производства, свързани с хранителната промишленост и в нощни заведения-съответно по 29 и 25 души. Освен това при взривовете, регистрирани в нощни клубове, се наблюдава много висок процент на положителни лабораторни проби (41,88%), което говори за голям брой заразени лица и висок риск от заразяване и разпространение на заболяването при този тип заведения, се посочва в анализа.

Регистрирани са и 6 смъртни случая, свързани с взривовете в организирани колективи, като 3 от тях са на медицински персонал в лечебни заведения за болнична помощ и 3 - на работници в производството. Уточнява се, че 2 от тези случаи са в хранителната промишленост при лица с нисък социално-икономически статус. Регистрираните в офиси епидемични взривове са 31 с общ брой потвърдени случаи 141, но с по-малък брой заразени - средно по 5 души.

„Рисковите фактори, довели до възникването на тези взривове, са работа в общи офисни пространства, струпване на много хора с близък контакт между тях и провеждане на събрания на колективите в затворени помещения“, допълват експертите от центъра.

Голям е броят на епидемични взривове от COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ - 25, с висок брой заразени лица (312). За това допринася и фактът, че пациентите със симптоми на COVID-19 се насочват директно към здравните заведения, като се консултират основно по телефон от първичната здравна помощ.

„Основните рискови фактори, идентифицирани при тези взривове, са пропуски в използването на лични предпазни средства, незащитени контакти по време на почивки и в общи помещения, натоварен работен график с извършване на множество манипулации и близки контакти с рисково болни“, пише още в изследването.

В производствения сектор са регистрирани 19 епидемични взрива с 371 заразени лица (средно по 20 души). Най-често съобщените случаи са в шивашки цехове, предприятия за кожени изделия, но и в различни други производства.

„Възможните фактори, довели до разпространението на COVID-19 в този сектор, са работа в общи помещения (много често на една поточна линия), пътуване с общ транспорт, хранене в обща столова и общи места за почивка, където не се използват ЛПС“, уточняват още експертите.

Най-голям брой взривове са съобщени в края на наблюдавания период - първите две седмици на месец юли (27-28 седмица). Регистрираният ръст е основно поради взривове възникнали в офиси на фирми и държавни институции и в детски ясли и градини след приключване на извънредното положение, докато преди това най-голям дял имат взривовете в лечебни заведения за болнична помощ. Наблюдаваното нарастване на броя на епидемичните взривове корелира с нарастването на 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в страната за същия период.

„Почти всички съобщени взривове в организирани колективи (92%) са възникнали в условия, при които работният процес е изцяло или предимно на закрито, и само малка част (8%) - в преобладаващо или изцяло открита работна среда. Това още веднъж потвърждава значението на закритите пространства като рисков фактор за заразяване с COVID-19“, пише още в анализа.


Мерките, които се препоръчват

От центъра са пуснали и предложените мерки, които трябва да се спазват за опазването на работните колективи.

„Запазването на здравето и безопасността на работниците и служителите е важно не само за тях самите, за продължаването на работния процес, но и за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на инфекцията“, е посочено в изследването. От направения анализ водещо значение за ограничаване на разпространението на COVID-19 в професионални условия имат следните мерки:

- осигуряване на добра вентилация и правилна поддръжка на системите за климатизация в закритите работни пространства;
- осигуряване на ЛПС и правилното им използване (особено в затворени помещения и при продължителен контакт);
- почистване и дезинфекция, осигуряване на условия за поддържане на хигиена на ръцете;
- спазване на физическа дистанция, доколкото е възможно в съответното производство или помещение;
- повишено внимание за спазване на мерките за безопасност в местата за хранене, отдих и в транспортните средства;
- насърчаване на работата дистанционно, от дома, когато това е възможно;
- избягване струпването на много хора на едно място, провеждане на онлайн срещи и събрания.

Къде е най-големият риск да лепнем коронавирус?

Изследване на Texas medical association класира риска да се разболеем от коронавирус според най-честите социални дейности. От данните става ясно, че най-голям е рискът това да се случи при посещение на бар, концерт, на спортен стадион или на религиозни церемонии с над 500 присъстващи. Експертите са оценявали рисковете с 1 до 9 точки, като тези, които са най-рисови, получават 9 точки, а най-безопасните - 1 точка.


Висок риск:

9 точки

големи музикални концерти
спортни стадиони
религиозни церемонии с над 500 присъстващи
посещения на бар

8 точки

хранене от общ бюфет
фитнес упражнения в залата
посещения на развлекателни паркове
кинопрожекции

 
Умерен до висок риск

7 точки

посещение на фризьорски салони
влизане в ресторант (отвън)
посещение на сватба или погребение
самолетни пътувания
футболен мач
баскетболен мач
прегръдки и ръкувания в приятели при среща

Умерен риск

6 точки

изпращане на децата на лагер или почивка
една седмица работа в обществена сграда
плуване в обществен басейн
посещение на възрастен роднина или приятел у дома им

5 точки

вечеря у дома на друг човек
посещение на градинско парти
плажуване
пазаруване в мол

Нисък до умерен риск

4 точки

нощувка в хотел за над 2 вечери
престой в чакалнята на лекар
посещения на библиотеки и музеи
хранене в ресторант (на открито)
разходка в натоварена градска среда
прекарване на час на открита спортна площадка

3 точки

пазаруване от магазин
разходки в парка, джогинг или други упражнения с други хора
игра на голф

Нисък риск

2 точки

поръчка от ресторант
наливане на бензин
игра на тенис
къмпингуване на открито

1 точка

отваряне на пощата

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.