Офертите за продажба на зърно продължават постепенно да се покачват, съобщиха за „Монитор“ от Софийската стокова борса (ССБ). В понеделник продавачите искаха за хлебна пшеница от 380 до 400 лв. за тон без ДДС, като в началото на кампанията те бяха 290 лв., а за фуражната между 310 и 340 лв., за маслодайния слънчоглед предложенията са в границите от 620 до 680 лв./т. Няма обаче оферти от купувачи.

За последната седмица на борсата в Чикаго фобната цена на

хлебната пшеница се повиши незначително с около 3 долара за тон

и днес бе на ниво от 259 долара/т. Причината са добрите перспективи около търговското споразумение между САЩ и Китай. Подобно е положението и на борсата във Франция, където цената бе 194 евро за тон. В Германия хлебното жито се котираше по 208 евро/т фоб. В Украйна днешните борсови цени са 221 долара за тон, а в Русия в рамките на 213-217 долара/т. Ечемикът във Франция е с фобна цена от от 170 евро/т. Фуражният ечемик е 186 долара за тон в Украйна и в Русия 188 долара.

Маслодайният слънчоглед във Франция е с фобна цена от 380 евро/т, в Аржентина - 330 долара за тон. За Украйна фоб черноморско пристанище обаче има оферти само от купувачи за по 365 долара/т.

Цените на царевицата в САЩ през миналата седмица поскъпна едва с 2 долара за тон достигна 177 долара за тон. В Украйна с доставка през февруари повишението също е минимално от 3 долара 179 долара. Френската царевица се повиши с 2 евро за тон до 175 евро. На международните борси няма тревожни тенденции, уточниха от ССБ.

Главният изп. директор на ССБ Васил Симов обясни, че цените на зърното обикновено тръгват нагоре още от септември. „За различните региони на страната за последния месец показването е

между 5 и 10 лв. и няма драстични разлики.


Тенденцията на повишаване е постоянна, но с малко. 350-380 лв. за тон, е обикновено цената сега, като някои закъсали за пари фермери може да продават и по-евтино, другаде - по-скъпо. Цената зависи от хлебопекарните качества“, поясни той. По думите му, от България непрекъснато се продава зърно в чужбина и за това цените вървят нагоре. Сега са месеците, когато експортът е най-активен“, добави Васил Симов.

Според фермери сухата зима може да окаже негативно влияние върху бъдещата реколта. По думите на Радослав Христов от Тракийска асоциация на зърнопроизводителите в момента почти няма снежна покривка и това носи риск от измръзване на посевите.

Фермерите от Добруджа се притесняват, че ако не завали до месец, реколтата от жито е под въпрос. Причината е в липсата на дълбока и повърхностна влага в почвата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Украйна забрани износа на елда

Министерството на селското стопанство на Украйна забрани износа на елда (гречка), съобщиха световните агенции. Мярката е със срок на действие до 1 юли е целта е защитата на вътрешния пазар.

Цените на храните с рязък спад заради COVID-19

Световните цени на храните рязко се понижиха през март заради спада в търсенето, причинен от COVID-19 и ниските цени на горивата, предаде Агенцията по храните и агрикултурите на ООН (FAO). 

Училищните схеми в ЕС получават 250 млн. евро

Европейската комисия одобри бюджет за училищните схеми в  Европейския съюз (ЕС)  в размер на 250 млн. евро. 105 млн. евро отиват за осигуряване на плодове и зеленчуци за учениците, останалите – за мляко и млечни продукти, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия (EК).