Офертата на САЩ за нови изтребители F-16 за родните ВВС, която е бе отличена като фаворит спрямо предложенията на Швеция и Италия за самолети „Gripen” и “Eurofighter”, включва пълен пакет за обслужване на машините, който ще спести на страната ни евентуални скрити разходи. Това обявиха от компанията производител „Lockheed Martin” в свое съобщение до медиите.

От там потвърдиха и ангажимента за провеждане на разговори за оптимизиране на разходите за придобиването на изтребителите. Както е известно, съгласно проекта за модернизиране на ВВС, които все още разчитат на старите и несъвместими с натовските системи руски МиГ-ове, страната ни трябва да закупи ескадрила от изтребители, като за целта ще бъдат заделени до 1,8 млрд. лв. Комисията, която разглеждаше офертите вече посочи като фаворит американската, но евентуалната сделка минава и през решения на кабинета и Народното събрание.

„Офертата ни за F-16 блок 70 за България включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им, които водят до допълнителни разходи и несигурност при другите оферти“, подчертава Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в „Lockheed Martin“.

От компанията припомнят също така, че предлаганите машини от най-новото поколение Блок 70 разполагат със супермодерни системи, каквито използват дори изтребителите от 5-о поколение F-22 и F-35. „Изтребителят F-16 Блок 70 е носител на най-модерните технологии с капацитет от 4-то поколение, които са на въоръжение в НАТО. Технологиите на този самолет бяха тествани, доказани и вече са в употреба на модернизираните F-16, които летят в Югоизточна Азия. Самолетът отговаря идеално на потребностите на българската отбрана и ще е гаранция, че ВВС ще използват най-модерния изтребител от 4-то поколение. Българската икономика и индустрия ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с „Lockheed Martin“. Името F-16 остава същото, но последното поколение Блок 70 е съвсем различен самолет-част от цялостен пакет решения, които ще осигурят на България един от най-модерните и надеждни самолети на въоръжение в НАТО в Европа. Екипиран с модерни оръжия, включени в предложената от нас цена, той ще даде много повече, отколкото обикновена охрана на въздушното пространство. България, която напредва в процеса на придобиване на F-16 Блок 70, може да бъде уверена, че ще разполага с доказана, усъвършенствана и модерна система изтребители, която ще гарантира десетилетия на оперативна съвместимост в рамките на конфигурация от стотици самолети, споделяна от военновъздушните сили на много страни от НАТО“, уверява Робинсън. От компанията, осигурила досега около 700 изтребителя F-16 на десет различни държави от Европа, поясняват, че Блок 70 разполага например с многоцелеви радар (AESA), базиран на технология, използвана и в F-22 и F-35, който може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, което му дава значително предимство пред другите изтребители от 4-то поколение. От „Lockheed Martin” също така разсейват опасенията за забавяне на изпълнението на евентуалната поръчка. Новият завод в Грийнвил, щата Южна Каролина, скоро щял да започне производството на F-16 блок 70, поръчани от Бахрейн и Словакия. Това е и мястото, където щели да бъдат произведени евентуално и самолетите за България. В него се използвала същата база, като във Форт Уърт, щата Тексас, където са произведени вече хиляди машини. По този начин щели да се елиминират рисковете, свързани с производството на новите самолети.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.