0

Е кспертният съвет по устройство на територията при Община Варна е одобрил техническия проект на „Синя зона-Широк център“ и е предложил да се одобри и издаде заповед от кмета на града.

Експертният съвет по устройство на територията при Община Варна е одобрил техническия проект на „Синя зона-Широк център“ и е предложил да се одобри и издаде заповед от кмета на града.

Границите на проектираната нова зона са ул. „Кракра“, „Беласица“, „Д-р Пискюлиев“, бул. „Владислав Варненчик“, „Дрин“, „Пирин“, „Битоля“, „Братя Бъкстон“, „Чаталджа“, „Ген. Колев“, „Царевец“, бул. „Осми Приморски полк“, „Кап. Рончевски“, „Васил Друмев“ и бул. „Княз Борис I“.

В края на февруари, т.г.  стана ясно, че с дейността се е ангажирала варненската фирма „Инжконсултпроект“ ООД. Със завършването на проекта следва рехабилитация на улиците в обхвата на зоната и полагане на необходимата маркировка и пътни знаци.

По задание, стоянката за туристически автобуси на ул. „Антим I“ трябва да се запази, а по преценка на проектанта, трябва да се предложат нови места. Трябва да се предвидят и 22 паркоместа в града за електромобили със станции за зареждане. Сред условията за проектиране бе и изискването паркоместата да се съобразят с разположението на контейнерите за смет, с цел безпрепятственото им обслужване от сметосъбиращата техника.

Междувременно кметът Иван Портних внесе за разглеждане в правната комисия в подготовка за гласуване на предстоящата общинска сесия и промени в работното време на Синята зона, която досега работеше от 9 до 20 часа само в делнични дни, без събота и неделя и официалните празници.

Новото предложение е по настояване на варненци Зоната да работи в същия часови диапазон, но през цялата седмица и в празничните дни. За осъществяването на новото работно време ще се промени и длъжностното разписание на ОП „Общински паркинги и синя зона“, където трябва да бъдат назначени допълнително 40 нови служители.

Максималното време за престой в Зоната си остава 3 часа, както и заплащането по 1 лев на час. Около 2,35 млн. лв. увеличаване на приходите за година очаква Община Варна от прилагането на промените, които освен икономически, имат още социален и екологичен ефект за града.