Газът поевтинява, парното обаче пак нагоре от 1 юли (ОБНОВЕНА)

Газът поевтинява, парното обаче пак нагоре от 1 юли (ОБНОВЕНА)

От 1 юли топлинната енергия отново започва да поскъпва, въпреки поевтиняването на природния газ. Това стана ясно от решението на КЕВР, публикувано вчера на страницата на регулатора.

Най-голям скок от над една пета спрямо по-ниската цена, утвърдена на 1 май, се очаква в София и по този начин


на практика се изяжда голяма част от поевтиняването

от началото април, заради силно понижената цена на вносния природен газ, която бе договорена под натиска на Еврокомисията. След 1 юли столичните абонати на топлофикацията ще плащат по 97,884 лв. с ДДС за мегаватчас топлинна енергия.

На второ място по поскъпване се нарежда Враца, където топлинната енергия скача със 17,53% до 92,04 лв. за мегаватчас. Трета е топлофикацията в Бургас. За нея КЕВР е утвърдил цена от 83,664 лв. за мегаватчас с ДДС или с 15,47 на сто повече, отколкото сега действащата цена.

В три големи града


абонатите ще плащат над стотарка за мегаватчас


топлинна енергия. Това са Варна, Велико Търново и Разград. В морската ни столица хората с централно топлоснабдяване от началато на следващия месец ще получават фактури с начислена цена за мегаватчас от 102,072 лв. Спрямо последната утвърдена цена поскъпването е със 7,56 на сто. В Разград увеличението на стойността на топлото е с цели 16% до ниво от 102,156 лв. за единица консумирана топлинна енергия. Най-високата цена за топлинна енергия от 103,848 лв. с ДДС за мегаватчас ще плащат абонатите в Старата ни столица. Регистрираното поскъпване спрямо първомайската цена е с 8,88 на сто.


Най-малко поскъпване от почти 3% е утвърдено в Плевен,


където потребителите на топлинна енергия ще плащат от средата на годината по 86,244 лв. за мегаватчас.

Абонатите на 2 дружества ще се радват на по-ниски цени на топлинната енергия, в сравнение със сегашните. В Пловдив новата цена ще е 99,84 лв. за мегаватчас или с 1,92% по-малко от утвърдената на 1 май от регулатора. Най-голямо поевтиняване от почти 11% от началото на следващия месец на топлинната енергия ща има за обитателите на топлофицирани жилища в Русе. Там цената за мегаватчас пада до 92,064 лв. с ДДС.

Вчера КЕВР утвърди за юни цена на природния газ в размер на 20,33 лв./мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за май 2020 г. в размер на 22.35 лв./мегаватчас, намалението е с 2,02 лв./мегаватчас или с 9,04%. Новата цена съвпада с предложената преди това също в понеделник от "Булгаргаз" ЕАД.

Както „Монитор“ вече писа до средата на юни се очаква КЕВР да утвърди по-ниските стари цени със задна дата за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г. На практика обаче с поскъпването от 1 юли продължаващото поевтиняване на синьото гориво не се отразява на цените, по които плащат абонатите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.