Одобриха първото лекарство за лечение на Алцхаймер

Одобриха първото лекарство за лечение на Алцхаймер

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) е одобрила първото лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер.

Медикаментът Aducanumab е единственият, който се цели в причинителя на заболяването, а не в неговата симптоматика, обясни пред „Монитор“ доц. д-р Шима Мехрабиан-Спасова, невролог-дементолог в Клиника по неврология „Александровска болница“, преподавател в Медицински университет-София и представител на Българското дружество по деменции.

„Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, при коетосе натрупват лоши белтъци (бета-амилоид и тау протеин), които водят до загуба на нервни клетки Досега лекарствата са имали сиптоматично облекчение на заболяването без да са имали ефект върху причината. Новият медикамент представлява моноклонално антитяло, което действа срещу лошия белтък бета-амилоид, чието натрупване има ключова роля във възникването на заболяването.“, разясни за начина на действие на новото лекарство. От 2003-а няма друг одобрен медикамент за лечение на болестта на Алцхаймер. За последните близо 20 години са проведени над 100 клинични проучвания с различни медикаменти за лечение на болестта на Алцхаймер, които не са достигнали фазата одобрение на медикамента поради наличие на странични ефекти или липса на ефикасност.

Данните от проведените клинични проучвания на медикамента показват подобрение на познавателните функции, както и невроизобразяващи данни за изчистване на лошия белтък от мозъка при приложение на по-висока доза на медикамента. Мног важен факт е, че участниците в проучването са подбрани сред тези, които са в ранната фаза на заболяването. Какъв ще е ефектът след дългогодишно приложение и до колко може да предотвратим напредъка на заболяването ще покажат времето и допълнителните проучвания“, каза доц. д-р Мехрабиан-Спасова.

Тя обясни, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ е посочила условие за допълнителни проучвания върху приложението на медикамента преди окончателното потвърждение. Очаква се и Европейската лекарствена агенция (ЕМА) да започне процедурата за одобрение. „Надяваме се, че ще има положителено решение на Европейската агенция за лекарствата, за да може медикаментът да започне да се прилага в европейския съюз“, допълни доц. д-р Мехрабиан-Спасова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.