От септември нови стрес тестове на банки и застрахователи (ОБНОВЕНА)

От септември нови стрес тестове на банки и застрахователи (ОБНОВЕНА)

Кабинетът прие днес план за подготовката на пътя ни към Еврозоната

От септември-октомври до края на юли догодина българските банки, застрахователните и пенсионните дружества ще бъдат подложени на нови стрес тестове. Това е записано в приетия вчера на заседанието на правителството план за действие, включващ мерки в отговор на намеренията на България за присъединяване към валутния механизъм II (ERM II) и към банковия съюз до юли 2019 г. Според записаното в него ангажираните институции за проверката на качеството на активите на родните трезори са, освен БНБ и българското финансово министерство, и Европейската централна банка и респективно Европейският надзорен механизъм.

До декември пък трябва да се променят 3 банкови закона - за кредитните институции, за БНБ, за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, а подзаконовата им уредба да бъде това през март догодина.

В плана за действие са включени и други мерки, които, предвид поетите от страната ангажименти, следва да се изпълнят до юни 2019 г. До октомври 2018 г. Комисията за финансов надзор (КФН) трябва да изготви и приеме промените в наредбата за начина и реда за оценка на активите и пасивите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и за изискванията за воденето на индивидуалните партиди.

До декември е планирано да са факт и промените в наредбата, касаеща изискванията към отчетността и оценката на активите на застрахователите и Гаранционния фонд, а също така и да бъде допълнена методологията за заверка на годишните количествени данни по един от регламентите на ЕС. В същия срок трябва да са приети и съвместните указания към одиторите на КФН и Института на дипломираните експерт-счетоводители по международните счетоводни стандарти.

В последния месец от годината се планира да бъде тестван и утвърден, а в началото на 2019 г. да се въведе в практиката наръчник за риск базиран надзор. До март с участието и на банките у нас трябва да бъде приета и законовата уредба за борбата с „изпирането на пари.

През април догодина се планира да бъде разработен моделът на ефективна електронна система за събиране и публикуване на данни за процедурите по несъстоянелност и стабилизация. В същия месец трябва да се направи преглед на законодателството ни, засягащо кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната и приемането ни в банковия съюз. С него, според записаното в плана, ще се ангажират министерствата на правосъдието, на финансите, на икономиката и Висшия съдебен съвет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.