Експерт-счетоводителите се обявиха против увеличаване на праговете на задължителните одити на фирмите. Евентуалното завишаване на критериите за проверка на финансовите отчети на компаниите би довело до увеличаване на „сивата икономика“, извежда съществена част от стопанския оборот и БВП и създава несигурност у потенциалните инвеститори, коментираха на пресконференция от Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).

Припомняме, че работодателите настояват за по-облекчени условия за одитиране на малките и средните предприятия. Предложенията в Закона за счетоводството ще бъдат разгледани днес от депутатите от финансовата комисия. Работодателските организации считат, че при завишаване на праговете над 6500 фирми ще бъдат облекчени от административна тежест и ще се спестят 13 млн. лева.

„Сметката на работодателите е грешна, няма средна сума колко струва един одит на фирмата, защото зависи от различни фактори и не се обявява никъде публично. Цифрите са хвърлени публично“, коментира Велин Филипов, зам. председател на ИДЕС.

Различни данни показват, че у нас има между 200 и 300 хил. активни предприятия, от тях едва 15000 са попаднали в обхвата на задължителния одит на финансови отчети. Като в тази цифра са включени и доброволните проверки, твърдят от ИДЕС. От организацията смятат, че тяхната работа не е административна тежест, а защитава пряко публичния интерес и осигурява достоверност на финансовата информация.

По време на обсъжданията с работодателите, финансовият министър Владислав Горанов заяви,  че „одитът, във вида, в който съществува, има за цел да защити интересите на акционерите … , но сме отворени за този дебат“, заяви Горанов.

Праговете са установени със Закона за счетоводството от 2016 г. и се измерват чрез три показателя – приходи от дейността, стойност на активите и брой на персонала. На задължителен одит подлежат и акционерните дружества

От ИДЕС предлагат да се създаде отново Национален съвет по счетоводство към финансовото министерство, където промените да се коментират преди „да се хвърлят в обществото“. Също така смятат, че публичният сектор трябва да се доближи максимално до частния сектор, като отчетите му започнат да изглеждат като тези на големите корпорации. Добър пример за това е Нова Зеландия, коментира Васко Райчев, председател на УС на организацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варна става център на иновациите, дигиталните технологии и финансите

Варна привлича все повече компании от сферата на иновациите, дигиталните технологии и финансите. Днес живеем във времето на стартъпите. Това ново поколение предприемачи винаги ме впечатлява с уменията си да оптимизира и да създава иновации, които променят света. Затова очаквам много нови бизнесидеи да тръгнат оттук, от тази зала. Това заяви кметът на Варна Иван Портних при откриването на Innowave Summit 2019.