Експерт-счетоводителите се обявиха против увеличаване на праговете на задължителните одити на фирмите. Евентуалното завишаване на критериите за проверка на финансовите отчети на компаниите би довело до увеличаване на „сивата икономика“, извежда съществена част от стопанския оборот и БВП и създава несигурност у потенциалните инвеститори, коментираха на пресконференция от Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).

Припомняме, че работодателите настояват за по-облекчени условия за одитиране на малките и средните предприятия. Предложенията в Закона за счетоводството ще бъдат разгледани днес от депутатите от финансовата комисия. Работодателските организации считат, че при завишаване на праговете над 6500 фирми ще бъдат облекчени от административна тежест и ще се спестят 13 млн. лева.

„Сметката на работодателите е грешна, няма средна сума колко струва един одит на фирмата, защото зависи от различни фактори и не се обявява никъде публично. Цифрите са хвърлени публично“, коментира Велин Филипов, зам. председател на ИДЕС.

Различни данни показват, че у нас има между 200 и 300 хил. активни предприятия, от тях едва 15000 са попаднали в обхвата на задължителния одит на финансови отчети. Като в тази цифра са включени и доброволните проверки, твърдят от ИДЕС. От организацията смятат, че тяхната работа не е административна тежест, а защитава пряко публичния интерес и осигурява достоверност на финансовата информация.

По време на обсъжданията с работодателите, финансовият министър Владислав Горанов заяви,  че „одитът, във вида, в който съществува, има за цел да защити интересите на акционерите … , но сме отворени за този дебат“, заяви Горанов.

Праговете са установени със Закона за счетоводството от 2016 г. и се измерват чрез три показателя – приходи от дейността, стойност на активите и брой на персонала. На задължителен одит подлежат и акционерните дружества

От ИДЕС предлагат да се създаде отново Национален съвет по счетоводство към финансовото министерство, където промените да се коментират преди „да се хвърлят в обществото“. Също така смятат, че публичният сектор трябва да се доближи максимално до частния сектор, като отчетите му започнат да изглеждат като тези на големите корпорации. Добър пример за това е Нова Зеландия, коментира Васко Райчев, председател на УС на организацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Уволняват и глобяват за фалшиви болнични листове

Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или глоба. Мерките са част от предложенията на институциите и бизнеса за справяне на проблема с фалшивите медицински документи, ползвани за почивки.

Стамен Янев: Все още сме в играта за Volkswagen

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това заяви ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

„Тойота“ изтегля 3,4 милиона автомобила

Японската корпорация „Toyota Motor Corp” обяви, че изтегля 3,4 милиона автомобила по целия свят поради електронна неизправност, което може да доведе до блокиране на механизма на отваряне на въздушните възглавници при катастрофи.