Одит: Бедност и отопление причиняват мръсния въздух у нас

Одит: Бедност и отопление причиняват мръсния въздух у нас

Причините за влошеното качество на въздуха в България са следствие на енергийната бедност на населението, а основен източник на замърсяването е битовото отопление. Това се посочва в одитния доклад на българската Сметна палата, публикуван на нейната интернет страница (www.bulnao.government.bg).

Предвидени са помощи за отопление на хора с ниски доходи, но не се предвижда осигуряването на екологични горива и подобряване на качеството на атмосферния въздух в големите градове, отчита Сметната палата. Мерките на национално и местно ниво не са насочени към основния източник на замърсяване - битовото отопление с твърдо гориво, остарелия автомобилен парк и инфраструктурата, което представлява предизвикателство за ефективността и ефикасността на предприетите мерки за борба със замърсяването на въздуха, пише в одита.

Основният извод на нашия доклад е, че държавната политика за опазване на качеството на атмосферния въздух е в съответствие с изискванията на законодателството и в изпълнение на изискванията към България, поставени с европейските директиви и международни споразумения. За периода 2009-2017 година в България няма приета национална стратегия за опазване на околната среда, която да включва основните цели и принципи от Закона за опазване на околната среда, се отчита още в доклада.

Изискванията на международните и европейските стандарти за качество на атмосферния въздух не успяват да постигнат 14 от проверените от Европейската сметна палата 15 държави, съобщават от българската Сметна палата.

Съвместният одит е разкрил големи несъответствия между събраните данни от 15 страни, включени в обхвата на одита. Освен България и Естония са проверени Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Албания, Македония, Грузия, Косово, Молдова, Швейцария и Израел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.