Прокуратурата поиска да бъде извършена очна ставка между министъра на икономиката Емил Караниколов и бившата съветничка в политическия кабинет на Симеон Дянков-Доротея Пандова, които са свидетели по делото за продажбата на миноритарния пакет акции на ЕВН в края на 2011 г. Причината е пълно разминаване в показанията на двамата.

Подсъдими по делото в спецсъда са разградският олигарх Иво Прокопиев, бившият финансов министър Трайчо Трайков, бившият икономически министър и вицепремиер Симеон Дянков и трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“, която е била инвестиционен посредник при продажбата на пакета от 33% акции в „ЕВН България Електроразпределение“ АД през декември 2011 г. Това е станало на фондовата борса и според прокуратурата хазната е ощетена с близо 21 млн.лв.

На 5 март т.г. пръв показания по делото даде Караниколов, който през 2011 г. е бил директор на Агенцията за приватизация. От думите му стана ясно, че Пандова е оказвала натиск при определянето на критерии за избор на инвестиционен посредник. Пред Междуведомствената група за продажбата на остатъчните дялове на трите електроразпределителни дружества Пандова давала предложения за критерии и настоявала те „да се случат“. На среща с нея и Караниколов дори имало скандал, след което той бил изгонен от кабинета й. „Срещата ни не протече повече от 5 минути. Споменах й, че секретарка от МС няма да определя критериите и тя ме изгони“, разказа Караниколов.

Според него проблемът с продажбата на остатъчния дял на ЕВН е, че е било избрано тя да се направи на Фондовата борса, където Агенцията за приватизация няма правомощия. Това е причината по тази сделка Надзорният съвет на агенцията да не се произнесе накрая по законосъобразност и целесъобразност. „При всяка друга сделка – търг или конкурс, се слага всичко пред Надзорния съвет и той одобрява или не сделката“, обясни тогава Караниколов. Тезата на прокуратурата е, че продажбата на акциите на ЕВН е станала на занижени цени, от което полза е имал борсовият посредник „Булброкърс“ на Прокопиев, а щетите за държавата са за милиони левове.

На 21 май т.г. показания пред съда даде и Пандова. Тя няколко пъти уточни, че е била съветник в политическия кабинет на Дянков в качеството му на вицепремиер, а не на финансов министър и не отрече, че се е срещала с Караниколов.

„Това в Министерството на финансите не беше мой кабинет, а стая за срещи. Имах задача от вицепремиера Дянков да следя как върви приватизацията на дяловете в трите ЕРП-та и през какви етапи минава. Спомням си, че имах няколко срещи с Караниколов и две дами, които идваха с него от Агенцията за приватизация. Възможно е да сме говорили за критериите за избор на инвестиционен посредник, но не си спомням в детайли да сме ги обсъждали. Категорично не си спомням да съм гонила от стаята в Министерството на финансите Караниколов“, заяви Пандова. Тя направи свръхусилия да се изплъзне от въпросите на прокуратурата за раздаването на команди в междуведомствената работна група за приватизацията на ЕРП-тата. Отрече да е участвала в процеса по изготвяне на критериите за избор на инвестиционен посредник и да е получавала указания за това от Дянков. Отрече чрез нея Дянков да е оказвал натиск върху Караниколов. Пандова обърка тотално какви са били ресорите на Дянков и на Трайков и кой от тях е отговарял за Агенцията по приватизация. Пандова не си спомни кога и с какъв акт е започнала приватизацията на ЕРП-тата, нито пък кога и с каква цел е била създадена Държавната консолидационна компания, в която са влезли парите от приватизацията, вместо в Сребърния фонд за пенсионерите.

Съдът не се произнесе по искането на прокуратурата за очна ставка между Караниколов и Пандова, тъй като адвокатът на Прокопиев отсъстваше, а преди да вземе решение, съдът трябва да изслуша становищата на всички подсъдими и защитниците им. Очаква се това да стане на следващото заседание през юни.

Показания пред съда даде началникът на отдел във финансовото министерство Мария Веселинова, която от 2010 до 2015 г. е била изпратена от Трайков за член на Съвета на директорите на ДКК. Тя разказа как миноритарните акции на държавата в трите ЕРП-та били прехвърлени в ДКК с цел продажбата им и след това парите били преведени като дивидент на държавата.

Експерт описа продажбата през руската система RTS

Експерти от Българската фондова борса пък описаха как е станала продажбата на акциите на ЕВН чрез старата руска система RTS и модула смесен закрит аукцион. Сървърът за тази система се намира на 6-ия етаж на борсата, за разлика от сървъра за системата „Ксетра“, който е във Франкфурт и се използва за всички други продажби на Българската фондова борса. „Ние администрираме само RTS, “Ксетра“ се администрира от Дойче вьорзе във Франкфурт, а ние сме само потребители“, разказа главният експерт в БФБ Елизабет Маринова. Тя е била член на тръжната комисия при продажбата на акциите на ЕВН и е човекът, сложил лепенката на шкафа с компютъра за системата RTS в сървърното помещение на борсата преди аукциона в края на декември 2011 г. На въпрос на съда има ли програма, която предварително да е осъществила достъп до системата, Маринова отговори, че не знае. На въпрос на съда има ли защита срещу достъпа на чужди програми до системата, тя отново отговори, че не знае. Съдът прочете показанията й в досъдебното производство през 2016 г., в които заявява: „Констатирахме, че всички акции бяха купени от инвестиционния посредник „Булброкърс“. Моят опит на борсата показва, че по-големите сделки са предварително договорени от страните, защото по време на сделката винаги може да се намеси друг инвестиционен посредник. Паролата ми за RTS не е променяна повече 10 г., мисля, че я знам само аз, не помня аз ли съм я измислила или са ми я дали“. Маринова потвърди пред съда показанията си.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изнасят службите по Великден на открито

Службите за Великден и предхождащите го Лазаровден, Цветница и Разпети петък ще бъдат изнесени на открито. На тази противоепидемична мярка се съгласиха владиците от синода след среща с вицепремиера Томислав Дончев и членовете на оперативния щаб, съобщиха от Синодалната палата.