До дни се очаква Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да излезе с указания за задължителните мерки за биосигурност, които трябва да се спазват по време на ловния сезон за дива свиня, съобщи пред журналисти в Русе областният управител Галин Григоров.

Въпросът е бил коментиран вчера на среща в Русе, на която са присъствали заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев и представители на ловни сдружения от региона. БАБХ ще конкретизира всички действия, които трябва да предприемат ловците преди навлизането в ловните полета, за да не се допусне разпространение на болестта африканска чума. Те включват дезинфекция на ръцете, дрехите и обувките, пръскане с подходящи препарати на автомобилите, влизане само през определени места в полетата и други.

Дискутиран е бил и въпросът за по-облекчения режим при отстрела на дива свиня. На 28 август ловците от Русе и Бяла изпратиха декларация до Министерството на земеделието, в която поискаха промяна на условията за ловуване, за да се постигне желаната депопулация. Заплашиха, че ако това не се случи до 11 септември, ще излязат четири дни по-късно на национален протест в столицата. По думите на Григоров след проведените вчера разговори е станало ясно, че протест на 15 септември няма да има, но ловците остават в готовност.

Областният управител припомни, че се очаква съвсем скоро промените в Закона за лова и опазване на дивеча да станат факт. Те ще позволят да се изтегли датата за групово ловуване на дива свиня с кучета и на практика колективният лов да се разреши до 15 март.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изнесли сме ценни кожи за 11.3 млн. долара през 2018 г.

България е реализирала износ на ценни кожи с косъм за 11.3 млн. долара през 2018 г. Това показват данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) за предходната година. В сравнение с предишни години, когато експортът ни е бил едва за хиляди долари, то през 2018 г. той е отчел значителен ръст.

Пчелари от Черноморския регион обсъждат общо навлизане на външни пазари

Пчелари от пет страни от Черноморския регион обсъждат възможностите за съвместно излизане на различни пазари. Това съобщи днес Тодорка Димитрова - директор на Агенцията за икономическо развитие-Варна.