Очакват ръст в изкупните цени на млякото

Намаляват кравите в страната

Очакват ръст в изкупните цени на млякото

Фермери продават стадата си заради фуражите

 

Очаква се да продължи да намалява броят на млечните крави и произведеното мляко в страната, което е предпоставка за ръст в изкупните цени, твърдят анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), съобщи Агри.бг.


За по-добра цена на млякото могат да допринесат също растящите цени на вносната суровина от ЕС – сухо мляко и свободно търгуваното мляко на европейските борси.
Труден износ
Според анализаторите изкупната цена на кравето мляко за първите 6 месеца е с 3% нагоре спрямо миналата година. При изкупуването на овчето мляко обаче се запазва тенденцията за спад в цените. По данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие тя е с 3,7% по-ниска от същия период на 2018 г. Икономистите отдават това на трудности в износа. 
Овче сирене
Статистиката сочи, че за периода 2014-2016 г. износът на овче саламурено сирене е средно 6950 т на година. За последните 2 години той падна до 6100 тона, като през 2019 г. се очаква да бъде около 6000 т, изчисляват от САРА.
Сушата в Европа през месеците юли и август, която засегна около дузина страни членки, включително и България, оказа влияние както на пролетниците (основно фуражната царевица), така и на пасищата. Някои фермери са принудени да използват запасите си от фураж за зимата или да продадат част от стадата си. 
Проблеми
Стопаните, които са принудени сега да закупуват фуражи за животните си, се очаква да имат проблеми в бъдеще. До криза при млякото може да доведе и Brexit без сделка, предупреждават от Европейската асоциация на производителите на мляко (EDA). Цените в ЕС могат да претърпят шок надолу заради труден износ към Обединеното кралство.
Междувременно 21 български млекопреработвателни компании са проявили интерес да изнасят на китайския пазар. До началото на септември 14 от тях са били одобрени от Генералната митническа администрация на Китай, припомнят икономистите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.