Очакват недостиг на спедитори и социални работници

Очакват недостиг на спедитори и социални работници

Завършилите български жестов език ще работят като преводачи

Спедитор-логистик и сътрудник социални дейности са сред новите професии, по които се очертава недостиг на пазара на труда. Те се изучават по две от седемте нови специалности в актуализирания списък с професии, за които се очаква да има активно търсене от работодатели през учебната 2021/2022 г. Това са специалностите „Спедиция, транспортна и складова логистика“ и „Социална работа с деца в семейства в риск“. Списъкът е съставен от представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика и организации на работодателите и е качен за обществено обсъждане.

В него влизат също специалността „Металообработващи машини“, по която ще се обучават машинни монтьори, „Осигуряване на продуктова информация“, подготвяща консултанти за козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия, както и „Търговска експлоатация на железопътния транспорт“. С очакван недостиг са и две специалности в сферата на храненето - „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, от която завършилите я излизат ресторантьори, и „Производство на кулинарни изделия и напитки“, която подготвя готвачи. Три специалности от списъка с недостиг за учебната 2019/2020 г. пък са преместени в друг със защитени от държавата специалности и това са професиите заварчик, стругар и техник по железопътна техника. Така списъкът със специалностите, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за 2021/2022 г., съдържа 75 специалности.

47 пък ще бъдат специалностите, които ще бъдат включени в списъка със защитените от държавата. Те са „Художествена керамика“ и „Художествена тъкан“, „Леярство“, по които се придобива професия художник-приложни изкуства, „Плетачно производство“, по която ще се подготвят текстилни техници или оператори в текстилното производство „Механизация на горското стопанство“. Четири пък са новите защитени специалности в социалната сфера - „Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания“, „Подпомагане на деца в риск“ и „Подпомагане на възрастни“, където се обучават кандидат-социални асистенти, както и „Български жестов език“, която завършилите я ще могат да работят като преводачи от и на български жестов език. От списъка със защитените от държавата специалности отпадат пет, които се изучават в повече от четири училища. Това са „Полиграфия“, „Металообработващи машини“, „Производство на месо, месни продукти и риба“, „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“ и „Трайни насаждения“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.