Очакват 70 лева за килограм масло от лавандула в Добруджа

Очакват 70 лева за килограм масло от лавандула в Добруджа

250 в. от декар печалба очакват в района

Заради сушата, добивът от лавандулово масло е драстично различен, спрямо минали години в Добруджа. Някои производители имат по 5-6 кг от декар, други по 2-3, след изваряването някои дори имат само по 1 кг. Най-голямата дестилерия в област Добрич – американската „Есетере“, изкупува маслото твърдо по 70 лева за килограм. След анализ на качеството, ако то е високо, цената може да скочи и до 85 лева, казват производители. „Есетере“ поема всички разходи по транспортиране на растителната маса, някъде и за косачка, казват добруджанци, сключили договор с рафинерията. Според производителите, при максимално добри добиви масло тази година, чистата печалба от декар е 250 лева. Само да припомним, че преди години тя беше 1 000 лева от декар.

Пазари

Бумът в отглеждането на лилавата билка в Добруджа доведе до приливи и отливи в цените на маслото през различните години. Най-бурна бе 2018 година, когато цената на килограм масло стигна рекордните 160 – 180 лв. Причина за спекулацията на пазара бяха търговците, които предлагаха и изкупуваха на такава цена, мислейки си, че ще вземат по 130 – 150 евро за кг масло на международния пазар. Това е цената, която искат производителите от френския Прованс, но те са работили стотици години, за да получат такова качество. Мечтите на изкупвачите се сринаха и по тази причина у тях останаха 80 – 100 тона лавандулово масло от 2018-а.

Етерично

Добивите от етерично масло през лятото на 2019 г. се оказаха драстично по-ниски в сравнение с предходни години. Достигнаха едва по 5 – 6, рядко 7 – 8 кг от декар, което е близо два пъти по-ниско от нормалните добиви. Въпреки очакванията на земеделските производители, ниските добиви не доведоха до по-високи цени. Масово лавандуловото масло се изкупуваше за около 60 – 80 лв. за килограм. През октомври цената се срина още повече и достигна 50 – 55 лв./кг.


По-малко

В област Добрич се намират близо 40 процента от производството на лавандула в страната. По данни на Областната дирекция „Земеделие“, с етерично-маслената култура са засети 76 347 декара. Увеличението на декарите спрямо предходната година е 4 000, а преди 10 години площите са били 10 пъти по-малко. Към момента средният добив растителна маса е около 525 кг/дка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.