0

З аради сушата, добивът от лавандулово масло е драстично различен, спрямо минали години в Добруджа. Някои производители имат по 5-6 кг от декар, други по 2-3, след изваряването някои дори имат само по 1 кг. Най-голямата дестилерия в област Добрич – американската „Есетере“, изкупува маслото твърдо по 70 лева за килограм. След анализ на качеството, ако то е високо, цената може да скочи и до 85 лева, казват производители. „Есетере“ поема всички разходи по транспортиране на растителната маса, някъде и за косачка, казват добруджанци, сключили договор с рафинерията. Според производителите, при максимално добри добиви масло тази година, чистата печалба от декар е 250 лева. Само да припомним, че преди години тя беше 1 000 лева от декар.

Заради сушата, добивът от лавандулово масло е драстично различен, спрямо минали години в Добруджа. Някои производители имат по 5-6 кг от декар, други по 2-3, след изваряването някои дори имат само по 1 кг. Най-голямата дестилерия в област Добрич – американската „Есетере“, изкупува маслото твърдо по 70 лева за килограм. След анализ на качеството, ако то е високо, цената може да скочи и до 85 лева, казват производители. „Есетере“ поема всички разходи по транспортиране на растителната маса, някъде и за косачка, казват добруджанци, сключили договор с рафинерията. Според производителите, при максимално добри добиви масло тази година, чистата печалба от декар е 250 лева. Само да припомним, че преди години тя беше 1 000 лева от декар.

Пазари

Бумът в отглеждането на лилавата билка в Добруджа доведе до приливи и отливи в цените на маслото през различните години. Най-бурна бе 2018 година, когато цената на килограм масло стигна рекордните 160 – 180 лв. Причина за спекулацията на пазара бяха търговците, които предлагаха и изкупуваха на такава цена, мислейки си, че ще вземат по 130 – 150 евро за кг масло на международния пазар. Това е цената, която искат производителите от френския Прованс, но те са работили стотици години, за да получат такова качество. Мечтите на изкупвачите се сринаха и по тази причина у тях останаха 80 – 100 тона лавандулово масло от 2018-а.

Етерично

Добивите от етерично масло през лятото на 2019 г. се оказаха драстично по-ниски в сравнение с предходни години. Достигнаха едва по 5 – 6, рядко 7 – 8 кг от декар, което е близо два пъти по-ниско от нормалните добиви. Въпреки очакванията на земеделските производители, ниските добиви не доведоха до по-високи цени. Масово лавандуловото масло се изкупуваше за около 60 – 80 лв. за килограм. През октомври цената се срина още повече и достигна 50 – 55 лв./кг.


По-малко

В област Добрич се намират близо 40 процента от производството на лавандула в страната. По данни на Областната дирекция „Земеделие“, с етерично-маслената култура са засети 76 347 декара. Увеличението на декарите спрямо предходната година е 4 000, а преди 10 години площите са били 10 пъти по-малко. Към момента средният добив растителна маса е около 525 кг/дка.