Очакван пик на пандемията... (ОБЗОР)

Очакван пик на пандемията... (ОБЗОР)

Броят на смъртните случаи стигна 20 000

Пикът на сегашната вълна на коронавируса ще настъпи в средата на октомври. Това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев по NOVA NEWS. "През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни и време за подготовка", смята той и прикани служебния министър да внимава с решенията си.

“Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и починалите", каза още Кантарджиев.

Имаме опит да се надигне вторичен пик.

Това написа в социалните мрежи математикът и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов. Според него въведените мерки обаче може да попречат на вторичния пик да се надигне.

В публикацията си проф. Витанов анализира картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. „Имаме развитие според очакванията - разведряване над повърхността и формиране на неприятности под повърхността. Разведряването над повърхността го очаквахме и то е свързано с преминаването на пиковите стойности на първичния пик“, обяснява математикът. По думите му неприятностите под повърхността също са очаквани. По отношение на процесите в дълбините (и най-вече растящият брой области с дифузно разпространение на вируса) показват, че ефектът от тези мерки е недостатъчен. „Защото не се спазват. Ако се спазваха, червеното трябваше да почне да намалява. Няма такова нещо“, казва още проф. Витанов.

От картата по методологията на математика става ясно, че София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона на риска. „Това ни крепи засега.

Иначе прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост и без да я гледате, можете да се сетите, какъв е единственият цвят на нея. Ще остане така още доста време“, коментира той.

Базовото репродуктивно число за деня е 0.921. Според математика е напълно очаквано след средата на септември четвъртата вълна да затихне. Той констатира и негативната тенденция, че

броят на смъртните случаи продължава да расте

стигайки числото 20 000. „Българският народ, българските политици и българските журналисти бяха излъгани. От хора, развили неистова пропагандна кампания, че този вирус не е опасен. Дали освен лъжата има и измама, трябва да кажат компетентните органи, не аз. Аз мога да кажа, че армията ни няма 40 000. Загубихме половин армия и 3-4 пъти по толкова с тежки увреждания заради тези лъжи. Вечен позор за тези, които излъгаха народа“, коментира проф. Витанов. Той добавя, че тази негативна тенденция е била очаквана за него и допълва, че вирусът си имал помагачи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.