Очаква ни Суперлуна и метеорния поток Лириди

Очаква ни Суперлуна и метеорния поток Лириди

Почитателите на небесните спектакли вече могат да наблюдават метеорния поток Лириди, чийто пик предстои тази седмица, съобщава сайтът „Спейс”. На шоуто обаче може да попречи ярката светлина от заформящата се Суперлуна.

Лиридите са един от най-старите известни на човечеството „звездопади". Въпреки че не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият "по-сериозен дъжд от падащи звезди" след пика на Квадрантидите в началото на януари. Много от тези метеори обаче изглежда ярки и се стрелкат през небосклона сравнително бързо - със средна скорост от 48 километра в секунда. Около една четвърт от тях остават трайна диря.

Лиридите се виждат най-добре от северното полукълбо, но могат да бъдат наблюдавани и от южното. Метеорният поток Лириди е активен между 16 и 25 април. Максимумът му обикновено е на 21-22 април.

"Максимумът на метеорния поток Лириди ще бъде на 22 април около 16 ч. българско време", уточни за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ. "Принципно по време на максимума на този поток, при идеални наблюдателни условия могат да бъдат забелязани около 18 бързи метеора за час. Тъй като за България максимумът се пада през деня, най-близкото удобно време за наблюдение ще бъде в последните часове на нощта на 21 срещу 22 април - преди зазоряване. Луната също ще пречи на наблюденията - към края на нощта на 22 април тя ще бъде във фаза почти 2 дни след първа четвърт и ще залезе за София в 04:26 ч. От този момент до около 05:40 ч., тоест до развиделяване, условията за наблюдение ще бъдат добри, разбира се, ако и метеорологичните условия са добри. На 22 април Слънцето ще изгрее за София в 06:34 ч.", каза Маркишки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.