Оценката от третата матура не влиза в дипломата при нисък резултат

Оценката от третата матура не влиза в дипломата при нисък резултат

Оценката от третата матура по желание няма да влиза в дипломата за средно образование,ако зрелостниците се явят на нея, но постигнат нисък резултат. Това  обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова пред БНТ.

Учениците могат да подават заявление да се явят на трета матура по предмет по желание до 21-ви май (четвъртък), ако резултатът може да им послужи за вход в университет. Ако те не са доволни от оценката, която получат, и някой от другите два държавния зрелостни изпита също може е балообразуващ за избраната от тях специалност, то те могат да не вписват резултата в дипломата си. „Ако не се справят успешно на третия държавен зрелостен изпит, това не се отразява на дипломата им за средно образование.”, уточни Михайлова. Матурите по желание са на 2-ри и 4-ри юни, а задължителните – на 1-ви и 3-ти. Зам.-образователният министър смята, че матурите са достатъчен критерий за знанията на учениците.  „Една голяма част от специалностите признават матурата по български език и литература, която не е толкова лесна.”, каза тя.

Въпросите за изпитите вече били готови и текат последни проверки. На този етап имало дори повече заявени квестори. Всички те ще получат по 80 лв. бонус за изпит, на който пазят. „Ще има по двама квестори в зала, но е допустим вариант да остане и един, ако в стаята има камера и някой от квесторите не се яви.”, уточни Михайлова. В някои стаи ще има по 9-10 ученици, а в други 13-14 спрямо размера на им, за да се спазва дистанция от 1,5 м. Зам.-образователният министър подчерта, че дните, в които се провеждат изпити, ще бъдат учебни и само учителите, които не са квестори, ще имат часове.

Причината училищата за останат затворени до края на учебната година, а забавачките да отворят била свързана с това, че в първа и втора група посещението на детските градини няма задължителен характер, докато в школата това не е така. „Деца, които няма кой да ги гледа, трябва да бъдат в детските градини. Ако имат възможност, нека да бъдат оставени вкъщи”, призова Михайлова, тъй като опасността не е преминала. Тя обясни, че детските градини са в процес на подготовка. „Отнасяме се с голяма доза предпазливост. Не трябва да се успокояваме. Детските градини се отварят, но спецификата на работа не позволява спазването на дистанцията.”,коментира тя. За да не се внася зараза в детските градини, учителите ще се преобличат в специално отделение, за да не влизат с дрехите си отвън в групите. 1000 педагози от всички област пък ще бъдат тествани. За целта ще има допълнително финансиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.