Оценката на Европейската комисия за страната ни е положителна и това е очаквано. На първо място, защото изпълнихме всички препоръки, и, второ - защото този механизъм според нас е дискриминационен.

Причината е, че беше насочен само към определени страни членки, а не към всички. Затова настояваме да има един общоевропейски механизъм за наблюдение на върховенството на закона и съдебните системи на държавите членки. Няма идеална страна, навсякъде може да има проблеми. Но всички членки трябва да бъдат равнопоставени, не бива само някои да са под особен надзор. Видяхте, че комисията продължава да има резерви спрямо Румъния. Затова съм удовлетворен, че усилията на България бяха оценени. Комисията реши, че това е последният доклад за нашата страна. Тя обаче ще поиска да чуе мнението по въпроса на Европарламента и на Съвета, но няма определена процедура. Все пак това е решение на комисията.

В същото време се учудвам на негативните реакции на някои сънародници от отпадането на механизма. Още в предишния мандат с колегите ми бяхме обединени около мнението, че механизмът е дискриминационен спрямо България. Не виждам причина за негативни коментари. Както казах, всяка страна може да има проблеми с върховенството на закона, но ние затова настояваме да има общоевропейски механизъм.

Страната ни беше приета в Европейския съюз през 2007 година с този механизъм и бяхме задължени да изпълняваме препоръките. 12 години след това обаче комисията изтъква, че България е направила това и че няма да има повече доклади. Но това не означава, че за в бъдеще няма да има наблюдение върху всички държави. Така че не бива да има притеснения в тази посока. Знаете, че докладите често се използваха неформално от някои страни, особено от страни като Холандия, като аргумент да не бъдем приети в Шенген. Дори изпратих мейл на колегите си с доклада. Вече този аргумент отпада и се надявам да има положително развитие и по въпроса с приемането ни в Шенген.

Често докладите на Европейската комисия се използваха и за вътрешнополитическа употреба. В миналото всеки документ беше интерпретиран по различен начин. Надявам се поне този път да сме удовлетворени, че механизмът отпада за България. Но, както казах, нека тези, които се притесняват от това, да знаят, че ще се работи за общоевропейски механизъм за наблюдение на всички страни членки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

А гаражните клетки кога?

Съоръженията за паркиране да бъдат вкарани в регистър. Така инвеститорите няма да могат да ги представят като налични при старта на строителството и после да ги демонтират и продадат на друг, който също да си декларира несъществуващ брой паркоместа.

Курсисти в мъглата

От известно време ме мъчи болка в крака. Бях при ортопед, при невролог - нищо ти няма, казват. Ама болката продължава. И взеха да ми предлагат "бабина" медицина: това пробвай, онова опитай, ако не ти помогне, няма и да ти попречи.

Без популизъм в новите общински съвети

“Едно си баба знае, едно си баба бае”, е казал народът. Още в първия ден на новия столичен съвет се видя, че представящите се за десница левичари от “Демократична България” няма да градят, а ще го карат на стария си принцип за рушене чрез конфронтация.