Националното външно оценяване по български език и литература и това по математика след 7 клас вече ще се проверява онлайн. Учителите, които ще оценяват резултатите от т.нар. миниматури пък ще минат допълнително обучени за работа с електронната платформа. Това обясниха зам.-министърът на образованието Деница Сачева и експертът в МОН Силвия Кънева при представянето на проекта „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“.

От две години оценяването на матурите след 12 клас се извършва онлайн в няколко центъра в страната, като по този начин не се налага учителите да пътуват до столицата. Това лято изпитните работи от националното външно оценяване освен че ще са през юни, ще бъдат проверявани и като тези на 12 клас.

„По места отново национални комисии ще оценяват тестовете, те ще се разпределят между членовете им на случаен принцип“, обясни Силвия Кънева. Така изпитът на дете от Видин може да се проверява в Ямбол, даде за пример тя. Класирането отново ще се извършва по региони, но

ще става по-бързо, отколкото преди.

За да бъде въведена тази практика, трябва да бъдат обучени учители, които да оценяват и да работят с електронната платформа. Това ще се случи именно по проекта „Квалификация“, представен вчера. По него ще бъдат обучени общо 52 900 педагогически специалисти, а при възможност техният брой ще нарасне, обясни зам.-министър Сачева. До края на 2018 г. през различни курсове се планира да минат 11 200 от тях, като по проекта се поставя акцент върху

педагозите между 34 и 54 години

Продължителността на обучението може да бъде от ден до седмица в зависимост от тематиката. Освен обучения за онлайн оценяването на матурите, ще има и такива за прилагане на дигиталната платформа SELFIE, благодарение на която училищата могат да оценяват готовността си за дигитална трансформация. Сред останалите теми са „Иновативни педагогически технологии в училищното образование“, „Педагогически модели за превенция на отпадане на училище“, „Съвременни методи на оценяване“ и други.

Общата стойност на проекта е 19 911 123 лв. и ще се изпълнява

в рамките на три учебни години

като следва да приключи до 31 декември 2022 г. За обученията ще се присъждат между 1 и 3 квалификационни кредити. Регионалните инспекторати на образованието извършват организирането на курсовете. Те ще могат да се провеждат от специализирани обслужващи звена, от висши училища, научни организации, както и обучителни организации с одобрени от МОН програми. Възложител могат да са по-големите училища и детски градини, а в по-отдалечените от РУО.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Високи доходи режат студенти отличници от стипендии (ТЕМАТА)

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, установи проверка на „Монитор“. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив

Най-отровните риби на планетата плуват в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. Това е единствената по рода си изложба, която до момента е гостувала в града на тепетата. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби са в категорията „най-най-отровни в света“.

Полфрийман яхна кампания срещу дискриминацията

Убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, който бе пуснат преди месец предсрочно на свобода от състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, яхна социална кампания.