Брюксел оценява националния план за възстановяване по 11 критерия (ОБНОВЕНА)

Брюксел оценява националния план за възстановяване по 11 критерия (ОБНОВЕНА)

Европейската комисия получи днес националния ни план за възстановяване и устойчивост. В него се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи. Комисията ще оцени плана на България въз основа на единадесетте критерия, установени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. 

Механизмът за възстановяване и устойчивост е в основата на NextGenerationEU, откъдето ще бъдат осигурени 800 милиарда евро в подкрепа на инвестициите и реформите в целия ЕС. Той ще играе решаваща роля за подпомагане усилията на Европа да излезе по-силна от кризата и за обезпечаване на екологичния и цифровия преход. Планът бе представен, след като Комисията и българските органи проведоха интензивен диалог.

Припомняме, че България поиска безвъзмездни средства в размер на общо 6,6 милиарда евро по Механизма за възстановяване и устойчивост. Той е структуриран около четири стълба -  Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Планът включва мерки в области като декарбонизацията на икономиката, образованието и уменията, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, енергийната ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазването. В плана се предлагат проекти в пет от общо седемте европейски водещи области.

Оценяването ще включва преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички, или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър. Комисията ще оцени също така дали в плана е предвидено поне 37 % от разходите да са за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и поне 20 % — за цифровия преход. По правило Съветът ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията за решение за изпълнение на Съвета. ЕК прие положителни оценки за 22 плана. Тя продължава да оценява плановете на Швеция, Полша и Унгария.

„Днес е изключително важен ден за страната ни. Актуалната и финализирана версия на Плана за възстановяване и устойчивост беше изпратена към европейските институции и е получена от тях, имаме потвърждение. Той представлява уникална програма за дългосрочното развитие на страната", констатира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на символичното връчване  на Плана за възстановяване и устойчивост на представителя на ЕК в България Цветан Кюланов.

Според вицепремиерът Планът за възстановяване ще помогне на страната ни да стане по-устойчива, тъй като механизмът е уникален европейски отговор на пандемията, който дава възможност за "отговор" и на други дългосрочни проблеми в обществото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.