Нова точкова система ще оценява хората с увреждания, като от нея ще зависи на какви помощи от държавата имат право инвалидите. Това става ясно от проекта на Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите, която е публикувана за обществено обсъждане.

Система за оценяване ще се състои от 10 категории, в които ще има въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Максималният брой точки, който може да се събере след попълване на въпросника е 204. Отговорите ще дадат пълна картина както на заболяванията на инвалида, така и на възможността му да се самообслужва – къпе, говори. Освен това те ще дадат представа дали

човекът с увреждане умее да пише, чете,

организира ежедневието си, да се ориентира, да вдига и носи тежки предмети, да се придвижва на кратки разстояния до 500 метра без помощни средства. Индивидуалната оценка ще включва и информация за проблеми, свързани с поведението на човека. В нея ще бъдат посочвани рискове от нараняване на други лица, унищожаване на имущество, самонараняване, свръхсексуално агресивно поведение, скитничество и злоупотреби със субстанции. Оценка ще се извършва от социални служители към Агенцията за социално подпомагане. Инвалидите, които са приковани на легло, пък ще бъдат посещавани по домовете.

Право на личен асистент ще имат хората с увреждания, които

след попълване на въпросника имат поне от 11 до 49 точки.

Така ще им се полагат до 15 часа на месец чужда помощ. Асистентите ще подпомагат нуждащите се при вършене на домашните задължения, както и при нужда да посетят лекар или да отидат до аптеката. 42 часа месечно са отредени за тези, които имат между 50 и 100 точки, а 84 часа за тези от 101 до 186. Право на максималния брой часове -168 ч. ще имат тези, които са с оценка между 187 и 204 точки. Освен точките последната група, за да получи личен асистент, ще трябва и да има ТЕЛК-ово решение с 90 и над 90% увреждане. Право на 168 часа личен асистент имат и децата с над 50% увреждания и право на помощ, както и тези, които са с над 90% увреждане без право на чужда помощ.

Със Закона за хората с увреждания се въведоха и квоти за работодатели. Фирмите с над 50 работници са длъжни да назначат поне един човек с увреждане, а тези които са със 100 и над 100 заети лица - 2% от средносписъчния състав. Освен това

фирмите ще могат да кандидатстват за оборудване на работните места

за инвалиди, както и за еврофинансиране. При неизпълнение на квотите е предвидена и глоба, която се равнява на 30% от минималната работна заплата за всеки неназначен инвалид. Минималната заплата за 2019г. е 560 лв.

В правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания е записано още, че работодателите няма да са задължени да назначават хора с увреждания на работа, ако производствата им не позволяват дейността да се извършва от инвалид. От глоби при неизпълнение на квотния принцип за наемане на хора с дефицит ще бъдат освободени фирмите, на които Бюрото по труда не е успяло да осигури служител до 3 месеца. Все пак ако работодателят не попада в групите на освободените от квотите и не желае да наема инвалиди ще има още една възможност – да купува стоки, произведени от хора с увреждания. Условието е артикулите да са в размер, който е равен поне на минималната работна заплата за всяко непопълнено от квотата място.

739 219 са българите с увреждания, от които 27 131 са деца.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Четирима са задържани за нападение над полицаи на протеста пред МРРБ

Четирима участници в протеста пред Министерството на регионалното развитие са задържани за това, че са нападали полицаи и са причинили леки телесни повреди. Софийската районна прокуратура осъществява ръководство и надзор върху разследването по досъдебно производство, образувано по повод ескалиралото напрежение по време на организиран протест на граждани пред МРРБ, при което са пострадали полицейски служители, охраняващи обществения ред, съобщават от пресцентъра на МВР.

Приемни родители стават социални работници в помощ на уязвими семейства

Приемни родители ще помагат на социално слаби семейства чрез емоциалнлана подкрепа и финансови средства, това ще е възможно чрез „Инициативата „Родители+“ Проектът въвежда модел на родителска взаимопомощ. Той ще бъде приложен към близо 200 семейства, в които децата живеят в бедност и имат здравословни, социални и образователни проблеми, съобщиха от социалното министерство.

Обвинение и 20 000 лв. гаранция за управителя на фирмата-замърсител на Марица

Пазарджишката прокуратура е повдигнала обвинение по  чл. 352 от НК на управителя на фирма “Екоинвест“, която причини екокатастрофата в река Марица в събота и умъртви тонове риба. Обвинението спрямо Орлин Тасев е за допускане на замърсяване на воден обект и причиняване на смъртта на животни и растения, уточни на съвместен брифинг с полицията и екоинспекцията в града окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.