Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ, подаде оставка като главен прокурор (ОБЗОР)

Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ, подаде оставка като главен прокурор (ОБЗОР)

Спор в пленарната зала кой трябва да назначава шефа на Антикорупционната комисия

Народното събрание избра Сотир Цацаров за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Неговата кандидатура бе одобрена с почти пълно единодушие. Веднага след гласуването Цацаров обяви още в кулоарите на парламента, че подава оставката си като обвинител №1, а в ранния следобед Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие напускането му и го наградиха за заслуги. Заседанието на прокурорите от ВСС в сряда бе и последното председателствано от Цацаров. Очаква се днес решение да вземе и Пленумът на ВСС, а след това президентът трябва да издаде указ за освобождаването на Цацаров от поста.

"Няма да изчакам датата 10 януари, защото мисля, че за доброто на двете институции - прокуратурата и на комисията, е добре всеки от ръководителите да поеме своите правомощия", разясни още Цацаров в кулоарите на НС. Той даде да се разбере, че не би трябвало негов заместник да продължи мандата. По думите му, в момента в който има указ за неговото освобождаване


няма да има пречка Иван Гешев

да встъпи в длъжност

"В деня, в който аз отстъпя и съм освободен, няма пречка той да встъпи в следващия ден", аргументира се Цацаров и добави: "Това и ще направим".

"От тук насетне е държавният глава със своя указ", каза той. Цацаров поясни, че няма срок, в който президентът е длъжен да подпише указа за неговото освобождаване, но не вярва, че държавният глава ще го бави.

За кандидатурата на Цацаров гласуваха "за" 165 от депутатите, само 30 бяха "против", а едва 3-ма се въздържаха. Цацаров бе подкрепен от групите на ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля", както и независимите. БСП обаче се разцепи при гласуването, въпреки че по време на дебатите категорично заявиха, че ще бъдат против двете кандидатури - тази на Цацаров, както и на депутата от "Воля" Симеон Найденов. 27 от червените депутати все пак гласуваха "за" номинацията на Цацаров, 30 се обявиха против, а 3-ма се въздържаха.

Всъщност Цацаров бе издигнат за поста от ГЕРБ и патриотите, в това число и от независимите от "Атака". До избирането му се стигна, след като предишният шеф Пламен Георгиев подаде оставка през юли, причина за която стана скандалът около незаконната му тераса. Парламентът я одобри, а до

този момент функциите му се

изпълняваха от неговия заместник

Антон Славчев.

Иначе по време на дебатите от БСП категорично заявиха, че няма да дадат рамо на нито един от кандидатите. Социалистът Крум Зарков пък припомни тяхната идея шефът на антикорупционната комисия да се избира не от НС, а от президента. Наред с това червените заявиха, че няма реални резултати в борбата срещу корупцията, самата комисия няма разследващи функции и всичко се решава от прокуратурата. Така разискванията се превърнаха в спор кой всъщност трябва да назначава шефа на КПКОНПИ и за нуждата от реформи в съдебната система. Останалите партии в НС обаче дадоха да се разбере, че не харесват идеята държавният глава да определя ръководителя на комисията.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки лансира идеята това да става с 2/3 от депутатите и обвини БСП, че абдикират от отговорност с решението си да не подкрепят никого. Християн Митев от "Обединени патриоти" пък даде заявка, че може да се мисли за промени в закона и в бъдеще членовете или някои от заместниците да се посочват от президента, но не и шефът на КПКОНПИ, който трябва да продължи да се избира от НС.

На свой ред депутатът от ГЕРБ Георги Марков също разкритикува идеята на червените и дори призова Председателският съвет на НС да обсъди възможността за дебат за състоянието на правозащитната система, която вряла от скандали по върха й.

„Да го докараме дотук, заседание на Висшия съдебен съвет, което 10 часа се предава по телевизията

настървени, мразещи се съдии

да говорят на прокурори

а те да им отговарят“, посочи Марков, визирайки заседанието на ВСС, на което Иван Гешев бе избран за главен прокурор и добави: „Когато виждаме, че съдебната власт излиза извън територията на независимостта и политизира обществото, ние сме длъжни като парламент да излезем с резолюция“. В тази връзка той не спести и критики към председателя на ВКС Лозан Панов след последната му политическа реч.

„ВКС става политическа партия, като обслужва интересите на „Да, България“, за която не е сигурно, че работи за интересите на България. Как така ще си позволява председателят на ВКС да казва, че ще разследва премиер – днес е Борисов, утре може да е Нинова. Ще разследва главен прокурор. Кой си ти, бе, господинчо? Ти си деполитизиран, да си налягаш парцалите“, изригна бившият конституционен съдия. След това попита как е възможно Хелзинкският комитет (БХК) на Сорос да награждава съдии. Той препоръча на БХК да си гледат чистотата в тоалетните и къде има хлебарки в затворите.

В атаката срещу Панов се включи и Павел Шопов от "Атака". Той поясни, че е грешка съдът да се противопоставя на прокуратурата. По думите му

шефът на ВКС Лозан Панов

се опитвал да го политизира

и да създаде друго лице на съда, отделно магистрати били "хвърлени в мрежа от НПО-та". Той отново повтори тезата си, че Панов не е "съдия номер 1".

По време на дебатите повечето депутати определиха Цацаров като добър професионалист. Емил Димитров от ОП поясни, че кандидатите са били подложени на медийни атаки, а Цацаров бил "всичко, което другите не са". От ДПС пък определиха Цацаров като брилянтен юрист, голям интелект и ерудит, с което и аргументираха подкрепата си за него. Вежди Рашидов от ГЕРБ пък заключи: "Ако искате да имаме работещ орган, направете го и вие“.


И заместничката му

Мария Шишкова напусна

Зам. главният прокурор Мария Шишкова подаде оставка. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която уважи желанието й единодушно с 10 гласа "за".

Мотивите на прокурор Шишкова да напусне поста не станаха ясни, но тя ще бъде освободена и преназначена като редови магистрат във Върховната касационна прокуратура (ВКП) от 6 януари 2020 г. На извънредно заседание във вторник Прокурорската колегия награди прокурор Шишкова за безупречно изпълнение на служебните задължения с парична награда в размер на 1000 лв.

Мария Шишкова е един от четиримата заместници на главния прокурор - другите са Иван Гешев, който бе избран за приемник на Цацаров на поста главен прокурор, ръководителят на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова и Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба.


Обвинител №1: Промяната в закона даваше

„имунитет“ на шефовете на ВКС и ВАС

Промяната в закона, която въвеждаше контрол върху „Тримата големи“ в Темида, е давала „имунитет“ на шефовете на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Това мнение изрази настоящият главен прокурор в оставка Сотир Цацаров.

По думите му законът въвеждал механизъм за контрол на главния прокурор, но за двамата шефове на ВКС и ВАС създавал своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях.

"За да ги пипнат с пръст, трябваше решение поне на 17 членове на ВСС", каза той и добави, че тук логиката била сбъркана. "И тя се сбърка политически", аргументира се той. По повод идеята независим прокурор да разследва и контролира главния прокурор, Цацаров поясни, че има изричен ангажимент, че препоръките на Венецианската комисия ще бъдат изпълнени в рамките на конституционния ред у нас.

„От там насетне правителството реагира политически, изпълнявайки този ангажимент“, каза още той. Въпросът според него имал и юридическа страна - дали това е най-добрият законопроект. По думите му това все още е трудно да се каже и затова той не пожела да коментира дали този модел ще бъде работещ. Цацаров призова да не се отрича нещо, което още не е прието и да се е родило.

"В крайна сметка това се искаше, това се направи и бе прието от правителството", каза той. Цацаров даде да се разбере, че КС е този, който казва дали един закон противоречи на конституцията, а не "един куп специалисти". По думите му Венецианската комисия предлага определени модели, а дали те съответстват на българския конституционен ред било проблем, който трябва да решат държавните органи. Той категорично отрече твърденията, че в решението на комисията има препоръки за промяна на структурата на прокуратурата.

Цацаров коментира и дали се е разпознал в думата "батка" от изказването на шефа на ВКС Лозан Панов, когато избирали следващия главен прокурор.

"Ако това, че председател на Върховен съд ще използва този език и ще нарече премиер и главен прокурор две батки и от това ще се почувства по - велик и силен, щом това го прави щастлив. Коледа е. Всички трябва да са щастливи", добави той. Цацаров отказа да коментира изказването на премиера Борисов, че поръчал на парламентарната квота във ВСС да подкрепи Лозан Панов за шеф на ВКС. Относно това дали Борисов е оказал влияние върху парламентарната квота във ВСС, за да подкрепят Лозан Панов за шеф на ВКС, Цацаров препоръча този въпрос да се зададе и на самия Панов.

"Премиерът каза, че те са си говорили много пъти с г-н Панов. След като са си говорил много пъти, то този разговор има двама души. Не може единият от тях да каже, че има търговия с влияние", заключи Цацаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.