0

У чени от САЩ успяха по случайност не просто да забавят, а направо да обърнат процесите на стареене при хора. Резултатите тепърва ще бъдат повторно проверени чрез тестване на по-големи групи от доброволци, но изследователите са оптимистични, пише списание Aging Cell.

Учени от САЩ успяха по случайност не просто да забавят, а направо да обърнат процесите на стареене при хора. Резултатите тепърва ще бъдат повторно проверени чрез тестване на по-големи групи от доброволци, но изследователите са оптимистични, пише списание Aging Cell.

Учени от американската изследователска организация Intervene Immune са намерили начин да обърнат стареенето с антидиабетни лекарства и хормонът на растежа соматотропин, пояснява изданието.

Изследователите не са планирали да създадат лек за подмладяване, те просто искали да разберат доколко е безопасно да се използва хормон на растежа за възстановяване на тъканите на тимусната жлеза, в която се случва съзравянето, диференцирането и „обучението“ на основните бойци на имунитета, Т-клетките да разпознават нормалните функционални клетки на организма и да унищожават непотребните и патологично изменените. Тимусът се развива и започва активно да функционира още преди раждането. Той достига максимални размери през пубертета. След това започва да атрофира и до след 40-годишна възраст 90% от функционалната му тъкан се заменя с мастна. Този процес донякъде е отговорен и за понижаването на имунитета на възрастните хора.

По-ранни проучвания показват, че с помощта на растежен хормон е възможно да започне регенерацията на тимусната жлеза при човек.