Обвиняема  за злоупотреби съди болница за… неизплатени заплати

Обвиняема за злоупотреби съди болница за… неизплатени заплати

Обвиняема по дело за длъжностно присвояване в особено големи размери бивша служителка на почти фалиралата общинска МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево заведе дело да уж дължими й близо 10 000 лв  възнаграждения.

Задържаната през пролетта на м.г.  в хода на досъдебното разследване Марта Стефанова, която е изпълнявала задълженията на технически секретар и ТРЗ настоява източеното от нея, пряката й шефка д-р Мая Узунова-Конова, главната счетоводителка Мария Атанасова и шофьора  Слави Иванов дружество да й плати крупната сума, която уж и била дължима за времето от декември 2019-а до деня на арестуването.

Исковата молба е до второинстационния окръжен съд в Стара Загора, след като на първа инстанция претенцията е била отказана.

Съдът в Раднево е аргументирал пространно отказа си , като е записал , че Стефанова „в нарушение на Вътрешните правила за работна заплата … начислявала на себе си и на други служители недължими възнаграждения, в това число за основна заплата и допълнителни трудови възнаграждения…срещу нея е било образувано наказателно производство и тя е била привлечена като обвиняем за извършено длъжностно присвояване в големи размери, в условията на продължавано престъпление…“.Със свое решение от 16 април т.г. старозагорският окръжен съд е отхвърлил окончателно претенцията.

Междувременно в радневския районен съд продължават да се гледат дела, заведени от служители на обявената за приватизация болница за неизплатени им възнаграждения.

По далеч неокончателни данни четиримата обвиняеми са  получила незаконно от април 2018-а до края на 2019-а година 361 000 лв под формата на различни бонуси.               

Установени са били 79 граждански договора с 10 лица, сред които  Конова ,Атанасова,  Стефанова и  Иванов. За шест от лицата няма данни те да са знаели за тези договори както и да са получавали парите. По тази схема са били присвоени 83 862 лв.

Болницата в миньорския град е създадена през 1969 година първоначално като работническа- Неин патрон е първият дипломиран лекар в региона, д-р Димитър Чакмаков / 1877-1962/, чийто син /д-р Петър Чакмаков -емигрант в САЩ/ завещава през 2009 година по специална дарителска сметка за закупуване на апаратура 668 715 долара.Дарението отдавна е изхарчено, за него напомня само мраморно паметниче в близост до здравното заведение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.