Обвиняем по делото срещу Бобокови се отървал от фирмата си насред разследването
2

Обвиняем по делото срещу Бобокови се отървал от фирмата си насред разследването

  • Опасни отпадъци на „Монбат“ депонирани край Свищов още през 2017 г.
  • Собственикът на „Елбат“ продължава да се крие
  • Мрежата скочи на Царете на боклука

Един от обвиняемите по делото срещу русенските царе на боклука Пламен и Атанас Бобокови – Васил Коцев, се е отървал от фирмата си насред разследването за незаконно депониране на опасни отпадъци на територията на страната. Това показа проверка във фирмените регистри.

Според прокуратурата, по производството са подведени под отговорност общо 11 души, като сред тях е и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков. Въпросният Коцев пък е сочен за връзката между него и русенските братя. Доскоро е била негова фирмата „Глобъл ресайклинг“, изкупувала боклука на Бобокови. Той обаче е излезнал от скандалното дружество малко преди избухването на аферата, но при вече вървящо разследване. Според документите в Търговския регистър Коцев е направил постъпките за напускане на фирмата през февруари 2020 г., а фактически сделката е била приведена в действие в началото на май. Самата афера избухна в края на същия месец, когато започнаха и арестите по нея. В момента

собственик на дружеството се води 23-годишният ботевградчанин Тодор Ерменков

чието име нашумя преди пет години покрай скандала със зверско убийство пред местна дискотека на младеж и последвалите арести. Тодор Ерменков е станал едноличен собственик на дружеството на Васил Коцев на 5 май 2020 г., като в направения тогава протокол е записано, че той притежава „всички два дяла, всеки един от които по лев“ от капитала на дружеството.

Междувременно днес спецпрокуратурата внесе в съда 9 тома с нови доказателства по делото срещу русенския бизнесмен Атанас Бобоков. За това стана ясно по време на заседанието за гледането на мярката за неотклонение на по-големия от двамата братя. Той е в ареста на „Г. М. Димитров“ от края на май т.г. и иска да излезе на свобода по здравословни причини. Сутринта преди гледането на делото обаче в съда са постъпили документи, че

единият от адвокатите на Бобоков има симптоми на COVID-19

и по препоръка на личния му лекар предстоял PCR тест, нямал и възможност за участие в делото по skype. Другият адвокат пък бил в болнични.

„Мярката ми е медицинска. Да ме оставите още една седмица в следствения арест, е нечовешко. Моля да назначите следващо заседание по делото по най-бърз начин“, заяви пред съда Бобоков. Съдебният състав му обясни, че най-лесно е да назначи служебен защитник, но делото е голямо и той трябва да го чете няколко дни, а вече наетите защитници са запознати с него. "Адвокати бол“, отвърна Бобоков на въпроса ще успее ли до 6 октомври да си наеме нови, ако досегашните не са в състояние да присъстват на делото.

„В 9-те нови тома са огледите на веществените доказателства от площадките, където бяха намерени опасни отпадъци преди дни, заедно със снимков материал към огледните протоколи. На тези площадки са складирани отпадъци от дейността на „Монбат Рисайклинг“ или опасни отпадъци, внесени в страната пак от дружества на братя Бобокови от Италия. Прокуратурата счита, че Бобоков трябва да остане в ареста, защото за това деяние това е адекватната мярка“, казаха пред журналисти след делото двамата наблюдаващи прокурори.

На 29 септември т.г. прокуратурата съобщи за открити

7756 тона опасни отпадъци при огледи в 4 области

във връзка с разследването срещу престъпната група. Отпадъците са намерени в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, в землището на гр. Лом, обл. Монтана, в гр. Плевен, в землището на гр. Шумен и в землището на кв. Кремиковци, гр. София.

Истината обаче е, че това далеч не са единствените землища, в които са откривани опасни отпадъци на фирмата на Бобокови „Монбат Рисайклинг“. През 2017 г. беше задържан камион с опасен боклук в покрайнините на Свищов. До това се стигна след сигнал на кмета на града за нерегламентирано изхвърляне на територията на Западната индустриална зона на шлака. Според данните на екоинспекцията при извършената на място проверка заедно с представители на общината и МВР са констатирани около 111 тона шлака, депонирани в периода от 25 октомври до 1 ноември 2017 г. Те са били от производството на „Монбат Рисайклинг“, а купувачът на отпадъка е била фирма „Еко трейдинг къмпани“, която е била и глобена заради незаконното депониране на боклука. По случая беше образувано и досъдебно производство, чиято съдба обаче засега не е ясна. Фактът е, че разследването срещу Бобокови в момента се води за открити опасни отпадъци на други места.

Мълчание

Собственикът на 99% от фирмата „Елбат“ - Димитър Попов, продължава да се крие. Упоритите опити на екипа ни да го намери удрят на камък, като от офиса му упорито твърдят, че нямат връзка с него. Въпросното дружество беше „пришито“ без каквито и да било доказателства и връзка с реалността на депутата Делян Пеевски от по-малкия от двамата братя Бобокови – Пламен, в интервюта, публикувани в сряда за Прокопиевия онлайн сайт „Дневник“ и овладяната от Каолиновия крал БГ секция на „Свободна Европа“. Двете интервюта бяха пуснати в един и същи ден в поредна серия от атаките на задкулисието у нас срещу Пеевски, превърнал се във враг №1 на олигарсите заради законодателните си инициативи и дългогодишната редакционна политика на изданията си да вадят наяве далаверите, ограбващи и джобовете, и здравето на гражданите на България. Пред медиите на Прокопиев Бобоков опита да изкара себе си и брат си жертви на опит за кражба на бизнеса им, като ударът бил в полза на конкурента им „Елбат“. Въпросната фирма обаче е с напълно ясна собственост и тя няма нищо общо с Пеевски. 99% от нея са на лице на име Димитър Попов, а 1% на съдружника му Николай Бажлеков. Проверката на екипа ни показа също така, че срещу нея също върви разследване на прокуратурата. Именно с този мотив и от МОСВ отказаха подробности за това дали са правени проверки на дейността й и съответно какво са показали те.

Мрежата скочи на Царете на боклука
Социалните мрежи буквално прегряха след координираната атака, спретната от обвиняемия русенски бизнесмен Пламен Бобоков чрез трибуната на „Дневник“ и БГ секцията на „Свободна Европа“, предоставена му от каолиновия крал Иво Прокопиев, за да се пробва да чисти имиджа си с лъжи. Форумите под двете статии загряха от коментари срещу Царете на боклука. Върху не малко от тях дори беше наложена цензура, като администраторите са ги изтрили. Ето само част от мнението на читателите на Прокопиевите медии за опита им да излъскат имиджа на поредните олигарси, на които подсъдимият разградски бос даде трибуна, за да атакуват с лъжи основния враг на задкулисието у нас Делян Пеевски. Публикуваме коментарите без редакторска намеса:

Orator Wornoxmaniak:
И боклуците се заравят сами и този нема нищо общо?
Откъде ви намерат, бе?
Жалка история.

4Ort:

То и Христо Иванов ще обвини Пеевски, че иска да му вземе ДБ и поради тази причина не може да прескочи 4-те процента.

Alarmstufe: Rot:

Пророних една сълза за този мафиот, който трови българите.

Chichka:

Абе Бобок, Пеевски ли заравя опасни отпадъци из страната? Пеевски ли направи кухи фирми през които уж ще третирате и утилизирате опасните остатъци от преработката? Я кажи защо швейцарците отказаха да ви дават за рециклиране стари акумулатори? Защото дори те разбраха, че само взимате оловото, а опасните отпадъци ги заравяте.
Давай още няколко милиона на ХаджиБабикянМинеков да свалят Гешев! Ама те парите ги изпапаха, а Гешев си е на поста!

Etty1:
Масово се "пропуска" една подробност, ако личността на обвиняващия е укорима, това не оневинява обвинения. От дългите и мислени отговори на мен ми е ясно, че тези Бобокови са внасяли токсични отпадъци, че имат какво да губят и имат пари за отлични адвокати. Тези, които им "адвокатстват" в Интернет безвъзмездно, окей ли са да тровят почвата и въздуха ни?

Michael Jordan:
Ако не Ви посочват, ще продължавате,
този изтощен народ да го ограбвате.

Кум Лисан:

Дори в момента на пристанище Лом има радиоактивни отпадъци на Монбат, разбира се през други фирми за да не ги свържат директно. Целта на прокуратурата трябва да е да се платят щетите на България.

Quest:

А га краднахте държавното не рувахте. И вие като Чери си въобразихте, че сте се изпрали и сте вече на светло. Не преценихте обаче, че територията е още на тъмно и едрите хищници разкъсват по-слабите. Чери отдавна трябваше да си е направил застраховките - собствена малка партия в парламента, няколко медийни бухалки, прокурори и следователи на хранилка при него. Така и изненади не се получават а и имаш с какво да реагираш превантивно. А сега - беж в Дубай. Добре че поне успя да побегне, а тия ще търкат скамейките в ареста до дупка. Беззаконието им помогна да забогатеят сега обаче работи срещу тях.

Velvoofell:

ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА: Сигурно помните знаменателната реплика на един бивш кмет на Русе: „Двайсет милиона евро неустойка, как си ги представяте, че се вземат тия 20 милиона евро от Бобокови?“
След многобройните реверанси на толкова много общински и държавни високопоставени властници към техните "бизнес начинания" в годините назад, днес братята вече не са фактор и са в немилост. Десетки милиони на данъкоплатците, за да се плати сметката от неудачните мегаломански амбиции на Бобокови, отидоха на вятъра.
Наследството за Русе:
- една изначално фалирала и доста грозновата на външен вид спортна зала;
- една дупка между стадиона и залата, която няма никакви изгледи някога да бъде смислено запълнена;
- една изтърбушена сграда на бившата музикална гимназия, която, уж, трябваше да стане частен музей - музеят на Бобокови;
- и много, адски много пари, с които можеше да бъдат направени много неща за Русе, вместо да отиват за плащането на необмислени частни начинания - на какво отгоре данъкоплатците трябваше да плащат един частен фалит?
Днес Пламен Бобоков е тръгнал да рони крокодилски сълзи по Свободна Европа и Дневник, защото се чувствал ощетен. Несправедливо обвинен бил. И сигурно е вярно, като се има предвид кой го обвинява. Но, всичко това трябва да се приеме и като възмездие за стореното по описаните по-горе направления.
Вижте графиката с котировките на акциите от основния бизнес на братята. Минус 50% за няма и 6 месеца. Борсите не прощават. Ето как се взимат не само 20 милиона, а много повече милиони евро от братя Бобокови. Въпросът е в чий интерес.
#Фронтално

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.