Адвокатската професия не дава имунитет срещу наказателно преследване при престъпна дейност. Това заявява в своя позиция главният прокурор Сотир Цацаров. Становището на обвинител №1 идва в отговор на отвореното писмо на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Причина за писмото на юристите станаха обиски на адвокатски кантори преди месец, за които има издадено разрешение от съда. Обект на претърсванията бяха кантори на адвокати, представляващи интересите на приближени до банкера беглец Цветан Василев, като срещу част от тях прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари. Сред обвиняемите е и защитникът на Цветан Василев и оръжейния бос Емилиян Гебрев – Лазар Карадалиев. Според прокуратурата през кантората на Карадалиев са прани пари в полза и на руския олигарх Константин Малофеев, който е един от благодетелите на укриващия се от българското правосъдие Василев. След претърсванията адвокатите на банкера беглец предприеха истински тв рейд, в който на дълго и широко обясниха, че са станали обект на репресия от страна на държавното обвинение заради това, че са защитници на Василев и Гебрев.

Още тогава зам. главният прокурор Иван Гешев посочи, че твърденията им не отговарят на истината, а юристите ползват факта, че са адвокати, за да прикриват престъпления или да участват активно в тях. В публикуваната на сайта на Върховната касационна прокуратура позиция на обвинител №1 Сотир Цацаров също категорично се заявява, че адвокатите не се ползват с имунитет за извършени от тях престъпления.

В становището се посочва, че след писмото на Негенцова, по инициатива на ръководството на прокуратурата е била проведена среща на главния прокурор с представители на адвокатския съвет. По време на разговор юристите са били запознати подробно с проведените действия по разследването по конкретното досъдебно производство. От държавното обвинение са посочили, че са били извършени обиски в канторите след постъпила справка от ДАНС, обосноваваща необходимост от спешни действия.

Протоколите впоследствие са били одобрени от съда по предвидения в НПК ред.

„Въпреки наличието на същата неотложност и по отношение на помещения, ползвани от три лица, упражняващи адвокатска професия, само за тях са поискани и получени предварително разрешения от съда за претърсване и изземване. В исканията до съда е отразено подробно качеството на лицата (адвокати), както и че търсените документи не представляват адвокатски книжа, нито кореспонденция между адвокат и негови клиенти. Така претърсвания в тези помещения са извършени след получено разрешение от съд за това, издадено при спазване на разпоредбите на НПК“, пише в становището на главния прокурор. В позицията си Цацаров подчертава и това, че напълно подкрепя това, че разпоредбите на Закона за адвокатурата следва да се спазват стриктно, за да се гарантира правото на всеки български адвокат свободно и независимо да упражнява своята професия.

„В същото време тези разпоредби не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от лице, упражняващо адвокатска професия. Те са неприложими при събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент. Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи (които не са книжа на адвоката) на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа“, категоричен е главният прокурор.

В позицията е записано още, че ръководството на прокуратурата изразява подкрепа за намерението на Висшия адвокатски съвет да инициира промени в действащото законодателство, които да създадат допълнителни гаранции за професионалните права на адвокатите. Такива промени са нужни и по отношение на нотариусите и частните съдебни изпълнители. Затова Цацаров е възложил изготвянето на проект за инструкция за действията, които могат да се извършват от органите на досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители, който след това ще бъде обсъден с представители на адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Омаскариха ме с компромат

“Яд ме е като пишат глупости, но няма да ме спрат. Омаскариха ме с компромат, видя се, че нямам къща в Барселона“. Това коментира премиерът Бойко Борисов във връзка с публикацията на каталунския в. "Ел Периодико", според която министър-председателят има къща в Барселона, а срещу него се води разследване за пране на пари. Премиерът подкара джипа си, за да инспектира строителните дейности на автомагистрала “Европа”, от София към Калотина.

Борисов: Все повече българи се завръщат в родината

„През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината – около 4 пъти за периода 2012-2018 г.“. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

България с почетно консулство във Вилнюс

Почетно консулство на Република България отвори врати в Република Литва. То е със седалище в столицата Вилнюс, почетен консул е Лауринас Йонушаускас, а консулският окръг обхваща територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.