0

Т рима руски офицери от руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са обвинени в опит за убийство на оръжейния бос Емилиян Гебрев, сина му и още един човек с инициали В.Т.

Трима руски офицери от руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са обвинени в опит за убийство на оръжейния бос Емилиян Гебрев, сина му и още един човек с инициали В.Т.

Това съобщиха в четвъртък от пресцентъра на прокуратурата. Според информацията, съобщена от държавното обвинение тримата руснаци са обвинени за това, че в периода от 28 април до 4 май 2015 г., в София, са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер /ФОС/. В съобщението е посочено още, че Софийска градска прокуратурата е издала Европейски заповеди за арест за всеки от обвинените, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Освен това тримата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ - с червена бюлетина. Малко след публикуването на съобщението на прокуратурата разследващият журналист Христо Грозев публикува в Туитър пост, че тримата офицери от ГРУ са се сдобили с обвинения след разкритията на сайта „Belingcat”. Грозев е част от екипа на изданието, което първо разкри, че елитните руски части стоят зад опита за покушение на оръжейния търговец, сина му и търговския директор на ЕМКО.

В последните няколко години Гебрев е пионка на укриващия се в Белград подсъдим банке р Цветан Василев. Аферистът и оръжейният търговец играят в тандем с цел да отмъкнат под носа на държавата военния завод „Дунарит“, купен с пари на вложителите в КТБ. Тъй като врътките им засега обаче удрят на камък, двамата са измислили схема, при която завода се контролира от Гебрев и се източва в полза на Василев и руските му ментори, с ред които и кремълския олигарх Константин Малофеев.