Обвиниха Александър Манолев за злоупотреба с евросредства

Обвиниха Александър Манолев за злоупотреба с евросредства

Окръжната прокуратура в Благоевград обвини бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Манолев и Димитрова са привлечени като обвиняеми за това че от началото на януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в София, Сандански и Благоевград са представили пред Областната дирекция в Благоевград на Държавен фонд „Земеделие“ документи с невярно съдържание. Те са посочили неверни сведения в заявление за подпомагане за изграждане на къща за гости в местността „Чинар куши“ в землището на Сандански и приложени към него документи. Неверните сведения са представени, за да получи ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“ средства от фондове на ЕС – Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, в размер на 391 160 лв. Манолев е обвинен като подбудител и помагач, а Димитрова – съучастник. На Манолев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 100 000 лв., а на Димитрова – 2 000 лв., което е съобразено с имотното им състояние. Димитрова е на 25 г. и е дъщеря на жената, която помага в отглеждането на децата на Манолев. , „Всички представени документи са с невярно съдържание. Не е имало нито земеделска, нито туристическа дейност. В Община Сандански за 3 г. има 20 справки-декларации. Експертиза показа, че нито един от документите не е подписан от Ана Димитрова, но когато някой друг имитира подпис, вещите лица не могат да посочат кой е той“, обясни Арнаудова. Прокуратурата не е открила дисковете с видеозаписи във въпросната къща за гости. Не е открит и регистърът на гостите. Община Сандански упорито отказва да съдейства на разследващите. Оказва се, че никой там не помни кой е платил туристическия данък от 700 лв. в общината, което е станало едва на 17 април т.г. за периода 2016-2019 г. Никой не помни и кой е донесъл декларациите там. Разследващият екип е иззел видеозаписите в общината. Продължава събирането на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.