Обвиненият в шпионаж Малинов призна: Чувам се с Малофеев и Решетников (ОБЗОР)

Обвиненият в шпионаж Малинов призна: Чувам се с Малофеев и Решетников (ОБЗОР)

Ден след като САЩ би черен печат на съдията, който го пусна в Москва

ВСС пита US департамента за Андон Миталов, магистратът излезе в болничен

ССБ и Лозан Панов в организирана акция срещу САЩ и правосъдието

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия шеф на сдружение „Русофили“ Николай Малинов направи поредно скандално признание в ефир – че продължава да поддържа активни контакти са кремълския олигарх Константин Малофеев и бившият руски дипломат Леонид Решетников.

Двамата получиха 10-годишни забрани да влизат у нас заради разкритията, че са били покровители на плана на Малинов за руска намеса в българската икономика и политика.

Самият Малинов пък се появи в студиото на bTV за да брани съдия Андон Миталов, който в сряда бе посочен от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео като първият българин, който получава забрана да влиза в страната заради корупция. Русофилът обаче призна в ефир, че е направил повторен опит да напусне страната съвсем наскоро, но този път е бил спрян от Специализирания наказателен съд.

За разлика от предишния път, в който Миталов, заобикаляйки прокуратурата и закона, уреди Малинов с изходна виза за Москва, сега спецсъдиите са отхвърлили искането му. Сред молбите за напускане на страната пък греят покани от руския патриарх, държавният редактор на „Монд Дипломатик“, индийски милиардер – бизнеспартньор на русофила и председателя на „Славянското дружество“ на Сърбия. В последната страна пък от 5 и половина се крие подсъдимият за фалита на КТБ банкер Цветан Василев, който според прокуратурата е поел ангажимент да финансира руския план за овладяване на страната с активи за 1 млрд. лв, заграбени от фалираната от него банка.

Иначе продължилото половин час в праймтайма на bTV интервю Малинов зададе тон за действие по отношение на съдия Миталов. Русофилът заяви, че за да бъде обявен за персона нон грата магистратът трябвало първо да бъде осъден у нас. И поиска д абъдат представни доказателства, че съдията бил корумпиран.

Малко по-късно същото направиха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и грантово-зависимият Съюза на съдиите в България. След почти 24-часово мълчание Панов се появи на извънредна съдийска колегия. В сряда от кабинета му посочиха пред "Монитор", че няма да коментират случая и че не е ясно дали точка за Миталов ще бъде внесена в дневния ред на съдийската колегия, тъй като "дневният ред се подписва от председателя на ВКС в четвъртък". В началото на извънредното заседание в четвъртък стана ясно, че то е свикано по предложение на трима кадровици - представляващият ВСС Боян Магдалинчев, Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

Малко преди това от Върховния касационен съд разпространиха съобщение, че неговият председател Лозан Панов е изпратил писмо до главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с молба да бъде уведомен дали в ИВСС е образувана проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и в случай че има образувана такава, какъв е нейният предмет и резултат. В писмо до главния прокурор председателят на ВКС моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване. Панов е изпратил писмо и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с молба за информация дали са постъпвали в КПКОНПИ сигнали или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

На самото заседание на съдийската колегия на ВСС пък кадровиците подкрепиха единодушно исканията до главния съдебен инспектор, главния прокурор и председателя на Антикорупционната комисия. Те гласуваха единодушно с 10 гласа "за" и още нещо - чрез Министерството на външните работи да бъде поискана информация от Държавния департамент на САЩ за участието на спецсъдията Андон Миталов в корупционни действия. "Ние не знаем за какви действия и кога става въпрос. Първо трябва да получим информация и след това ще решим какво да предприемем като кадрови орган", заяви Магдалинчев по време на обсъждането. След като кадровиците получат информация от САЩ и нашите институции, те могат да решат да извикат съдия Миталов на изслушване. Той също може да поиска това.

Докато траеше обсъждането обаче Панов намери пореден повод да атакува специализираните органи на съдебната власт. В свое изявление пред журналисти преди извънредното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), докато спокойно обясняваше пред камерите, че няма никаква информация за това съдия Миталов да е извършил престъпление и все още такава се събира, председателят на ВКС "тактично" прокара съвършено политическата теза за смисъла и съществуването на специализираните органи.

В противоречие със самия себе си Панов заяви: "Аз не съм човекът, който трябва да коментира политическата страна, но да припомня, че Специализираните съдилища, когато се създадоха, тяхната основна цел и функции бяха свързани с корупция и организирана престъпност, а първото име е на магистрат от Специализирания съд. Може би е назрял и моментът, в който трябва да дискутираме и самото създаване на тези специализирани съдилища, начините, по които бяха създадени, начините, по които бяха попълнени съставите".

Иначе самият Миталов е побързал да излезе в болнични само 24 часа след обявяването на името му от държавния секретар Майк Помпео. Това стана ясно от коментара на председателя на Специализирания наказателен съд (СНС) Мариета Райкова пред медиите.

Тя призна, че е останала изненадана и разочарована от новината. "Аз научих това вчера от медиите. Това е сериозен удар за нас. Първото, което предприехме тази сутрин, е да изпратим запитване до Специализираната прокуратура за това дали има образувано досъдебно производство", каза тя. По думите й "разочарованието е за всички", защото въпросният съдия се ползвал иначе с добро име.

"Още преди изявлението на държавния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства. Именно заради върховенството на закона, както заяви тя, дали едно длъжностно лице е виновно или невинно, още повече съдия от нашия съд, се доказва в процес, след проведено разследване, с присъда", добави съдия Райкова.

"Второто е да попитаме Инспектората има ли резултат във връзка с проверката по сигнал на главния прокурор", разкри тя по повод сигнала на предишния главен прокурор Сотир Цацаров за това, че Миталов е разрешил на разследвания за шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия за награждаването от Владимир Путин. По-късно стана ясно, че такава проверка не е образувана, тъй като ИВСС не е открил данни за нарушения от страна на магистрата.

"Тук говорим за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване", заяви Мариета Райкова. И призна, че досега не е получавала сигнал за колегата си, нито пък имало предишни данни за корупция. "Той е излязъл в болнични. Не съм говорила с него, не ме е потърсил", каза още председателят на СНС.

От ИВСС пък разпратиха съобщение в медиите, в което уточниха, че не открили данни за нарушение на съдията, пуснал Малинов в Москва, тъй като нямали право да проверяват съдебни решения по същество.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.