Пазарджишката прокуратура е повдигнала обвинение по  чл. 352 от НК на управителя на фирма “Екоинвест“, която причини екокатастрофата в река Марица в събота и умъртви тонове риба. Обвинението спрямо Орлин Тасев е за допускане на замърсяване на воден обект и причиняване на смъртта на животни и растения, уточни на съвместен брифинг с полицията и екоинспекцията в града окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

При евентуално осъждане наказанието е до 5 г. затвор, постановена му е гаранция от 20 хил. лв., която той трябва да внесе в прокуратурата в 10-дневен срок.  Дружеството замърсител ще бъде глобено с две санкции от по 50 хил. лв. или общо 100 хил. лв., подчерта директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев.

По време на брифинга в пазарджишката областна полицейска дирекция се разбра, че „Екоинвест“ е системен замърсител на водите на реките Пишманка и Марица и само за миналата година е било санкционирано няколко пъти от екоинспекцията. Според шефа й  Костадин Гешев е станало залпово замърсяване с пластмасови частици през нощта в петък срещу събота и взетите проби на сутринта в събота около 11:00 часа на практика са хванали само „опашката“ на това замърсяване. Именно затова при следващото пробонабиране от водите на реките Пишманка и Марица показателите са се върнали в нормалните си граници.

Шефът на ОД МВР - Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев пък подчерта добрия синхрон, постигнат между институциите за решаването на проблема. Според официалното прессъобщение от РИОСВ-Пазарджик  първите взети водни проби показаха превишение на следните показатели: химическа потребност от кислород (ХПК) – при норма 700 mg/l - 2322 mg/l или 3 пъти над ПДК, а нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти - при норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от „Екоинвест” ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и неразтворени вещества - 5392 mg/l/. 

Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект. От събота следобед „Екоинвест”ЕООД преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.В неделя сутринта е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка.

Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Карантината затвори жертвите с насилника, подават сигнал като са сами

Карантината затвори жертвите с насилниците вкъщи. Затова и сигналите към горещата линия за пострадали от домашно насилие не са се увеличили. Социалната изолация е пречка на тормозените да търсят помощ. Те го правят, когато насилникът не е в дома, обясни пред „Монитор“ координаторът на горещия телефон Атанас Киров.

Над 8000 изтеглиха за ден приложението за COVID-19

Над 8000 души са изтеглили новото приложение, създадено за борбата с COVID-19. Хилядите потребители са се възползвали от ViruSafe по-малко от 24 часа от създаването му, съобщи пред БНТ директорът на IT компанията, разработила апликацията, Пламен Цеков.