Обучават общински инспектори да проверяват за авторски права

Обучават общински инспектори да проверяват за авторски права

Над 120 представители на общини бяха обучени как да осъществяват проверки за авторски права в търговските и туристическите обекти в населените места, в които работят. Това се случи в рамките на семинар, организиран от Министерство на културата, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и сдружението за колективно управление на права Музикаутор.

Събитието се състоя дистанционно и в разгара на лятната контролна кампания на културното ведомство. По-рано тази седмица министерството обяви, че започва планирани проверки на магазини, ресторанти и развлекателни заведения за нелицензирана музика. Спазването на законодателството от гледна точка на авторските права ще се проверява и в хотелите заради препредаването на телевизионни програми.

Освен Министерство на културата, от 2018 г. общините също имат право да изпълняват контролни функции, като обучения за това се провеждат и досега. В семинара, провел се на 17 юни, на представителите на местната власт бе представен наръчник, в който са описани подробно задълженията и функциите на общините спрямо Закона за авторското право и сродните му права.

Като едни от най-големите организатори на културни събития, общините бяха запознати в рамките на събитието и с отговорностите, които имат те във връзка с лицензирането на музика.

„Ние сме отворени за партньорство и подаваме ръка на НСОРБ, за да разговаряме и да видим как можем да си взаимодействаме. Едно браншово споразумение би се отразило позитивно на всички общини, тъй като по този начин те ще получат отстъпки от авторските възнаграждения, които трябва да заплащат, когато организират събития с музика“, коментира изпълнителният директор на Музикаутор Ива Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.