Обучават младежи да разпознават фалшивите новини

Обучават младежи да разпознават фалшивите новини

 24 младежи на възраст от 15 до 19 години от Варна ще се учат да разпознават фалшивите новини и езика на омразата.

Обучението се организира в рамките на проект „Аз и дигиталната реалност“ с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта. Причината за избраната тема е, че според индекса за медийна грамотност, България е сред най-уязвимите страни към негативното влияние на фалшиви новини и феномена „пост-истина“.

Решението на проблема според организаторите е повишаване на медийната грамотност чрез изграждане на критично мислене сред младежите. 

Обучението ще протече в три модула в залите на Регионален телевизионен център –Варна, а тематиката е „Как се създават новините в националните медии?“, „Как да разпознаем фалшивите новини и феномена „пост-истина“?“ и „Как да се справим с натиска от невярна и подвеждаща информация в заобикалящата ни дигитална среда?“

Практическата част от обучението ще е в залите на РТВЦ- Варна има за цел и създаване на умения за говорене пред аудитория и видео-операторство. Младежите ще влязат в ролята на водещи и ще седнат на местата им в реалните предавания, ще четат ауто-кю, ще снимат с видеотехника и ще се запознаят от първо лице с етапите на работа в една национална медия по пътя на една новина от нейния подател до излъчването й в ефир. За получените знания и умения от проведеното обучение, младежите ще получат сертификат Youthpass.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.