Обучават медицински екипи за работа с пациенти с COVID-19

Обучават медицински екипи за работа с пациенти с COVID-19

Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Марина” във Варна провежда обучение на медицински екипи от останалите клиники в лечебното заведение, като мярка за осигуряване на безопасност по време на работа с пациенти с инфекция от COVID-19.

Целта е да се запази персонала максимално защитен и здрав. „Безспорно това е изключително важно, тъй като става въпрос за силно заразна инфекция и хората в интензивни отделения, които ще работят с положително доказани пациенти, трябва да бъдат максимално защитени”, обясни проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител Катедра по анестезиология, спешна и интензивна медицина в МУ-Варна.

Обучението се провежда всекидневно, тъй като използването на лични предпазни средства за максимална защита на целия организъм изисква познания и има ключови моменти и действия, които е необходимо предварително да бъдат ясни. Обличането и събличането на защитния костюм е бавен процес, който задължително трябва да се изпълнява от двама души.

В процеса на обучението, единият чете инструкциите и проверява дали те са изпълнени, а вторият съответно се облича. Още по–внимателен трябва да бъде процесът по събличането на контаминирания костюм и предпазни средства в реална ситуация, защото е важно да се предпазят кожата и дрехите на човека, който съблича.

Всяко преминаване от контаминирано помещение в чисто помещение и обратно изисква друг костюм. Костюмите са за многократна или еднократна употреба. Тези за еднократна употреба се изхвърлят и унищожават по програмата за опасни отпадъци. Алгоритъмът на провеждащото се обучение е изготвен на базата на инструкции за действие при особено опасни инфекции.

Доц. д-р Цонко Паунов, ръководител УС по епидемиология в МУ-Варна уточнява, че цялата организация на обучението и изготвените алгоритми, са на базата на инструкции и материали, дадени от СЗО и организации, тясно обвързани с общественото здравеопазване, на препоръки от други държави, както и на базата на знания и опит на специалистите от предшестващи епидемии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.