Машинистите, които ще управляват новите влакове по третата линия на метрото, се обучават на специален тренажор. Това съобщи шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев пред БНТ.

По третия лъч ще бъдат пуснати 20 нови влака, които са с намалено потребление на електроенергия, намалени нива на шум, както и с опция за движение без машинист. Целите влакове са проходим, за разлика от тези в момента, при които вагоните са отделени. 13 от тях вече са в България, обясни Братоев и допълни, че системата за управление ще бъде тествана през април в отсечката между бул. „България“ и кввартал „Красно село“. „По новата линия машинистите ще са с ограничени функции, но те ще бъдат обучени и за работа на ръчен режим. През останалото време ще следят основно за безопасността на пътниците“, заяви шефът на „Метрополитен“. Освен това на новите станции ще има прегради с височина 1,5 м, които ще разделят пероните и влака. Братоев съобщи още, че през октомври ще бъдат пуснати първите метростанции от третия лъч по трасето - бул. “Патриарх Евтимий” - НДК - „Красно село“. Няколко месеца по-късно софиянци ще се возят на метро и от бул. ”Владимир Вазов” до Орлов мост, а през 2020 г. ще бъдат готови спирките между “Красно село” и Горна баня.

По разчети на „Метрополитен“ 200 хиляди души ще ползват третата линия на метрото. „На ден 65-70 хиляди човекочаса ще икономисват пътниците, които ползват метрото вместо останалия градски транспорт, защото скоростта на придвижване с метрото е 2-2,5 пъти по-висока, отколкото с наземния транспорт и дори с лични автомобили“, уточни Братоев. Очакванията са от периферните точки на града до центъра да се стига за 16 минути. С новата метроотсечка пътният трафика ще бъде намален с 30%. Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

5200 деца избягали от училище след първия звънец

5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец на настоящата учебна година до 1 април. Това става ясно от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско питане.

Ремонтират 13 вуза с 42 млн. лева от ЕС

13 университета ще бъдат модернизирани и ремонтирани, за да бъдат достъпни за студенти, специализанти и докторанти с увреждания. За целта са предвидени 42 363 951,67 лв. по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проектоплан за действие за 2019 г. на образователното министерство, разработен в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 г.