Обучават автоинструктори и изпитващи по нова програма

Обучават автоинструктори и изпитващи по нова програма

Министерският съвет прие Концепция за обучение по безопасност на движението по пътищата. Документът е разработен в изпълнение на Плана за действие за повишаване на безопасността на движението по пътищата за 2020 г. и предвижда промени, свързани с обучението на кандидат-шофьорите, както и на най-малките за основните правила на пътя. Едно от измененията, планирани в концепцията, е разработването на единна програма за обучение на автоинструктори и изпитващи, съвместно с университетите.

С приемането на Концепцията се създава възможност за по-добро взаимодействие между държавните институции, неправителствения и частния сектор и гражданското общество за подобряване на обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст. Предвижда се задължителното обучение да обхване децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование като се направи анализ на образователните ресурси и необходимостта от актуализация на обучителните програми.

Обръща се внимание на
педагогическите състави

като се подчертава нуждата от повишаване на тяхната квалификация за преподаване на специфичната материя.
Сред включените промени е структуриране на система, която да предлага обратна връзка от обучението по безопасност на движението по пътищата. Акцентира се и на нуждата от развитие и разширяване на материалната база, както и разработване на интерактивни ресурси, които да подпомогнат обучителния процес.
Въвежда се приемственост между обучението в предучилищната и училищната фаза с обучението за придобиване на свидетелство за правоспособност за управление на моторно превозно средство. В процеса на подготовка на бъдещите водачи се възприема подходът за водещата роля на държавния изпит. Предвижда се да отпаднат много от формалните изисквания, но и премахване на принципа за неограничено явяване на изпит от курсистите без покриване на допълнителни изисквания. Усъвършенства се моделът за допълнително обучение на водачи на МПС за частично възстановяване на отнети контролни точки. То вече ще бъде

съобразено с конкретното нарушение,

за което са били отнети контролни точки като по този начин се цели повишаване на квалификацията и превенция на рисково поведение на пътя.
Данни от Обобщения доклад за пътнотранспортната обстановка и безопасността на движението по пътищата за първото полугодие на 2020 г., който също бе приет от Министерски съвет вчера, показва значителен спад на катастрофите.
През разглеждания период са настъпили 2 379 пътнотранспортни произшествия с пострадали, което е с 24% по-малко в сравнение с регистрираните данни за същия период през последните пет години (2015-2019 г.). През изследвания период се наблюдава

намаление от близо 40%
при броя на загиналите

и 25% при броя ранени при пътнотранспортни инциденти.
Докладът отправя и конкретни препоръки към компетентните институции в управлението на безопасността на движение по пътищата, които следва да залегнат при планирането и провеждането на дейности, свързани с изпълнението на държавната политика на Република България в областта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.