Обучават 280 педагози по национална програма

Обучават 280 педагози по национална програма

280 педагози ще бъдат обучени новата Националната програма „Мотивирани учители“. 80 от тях ще бъдат подготвени за училища в по-трудна среда, а 100 ще получат възможността да получат допълнителна квалификация. По програмата 100 специалисти ще имат възможност да придобият квалификация „ учител“. Това стана ясно по време на представянето на 17-е национални програми от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. За тях са предвидени около 76 млн. лв от бюджета на МОН.

„Мотивирани учители“ е едно от решенията за борбата с недостига на кадри.

„От една страна ще даде възможност на учители, които са изключително добри, да предадат своя опит в училища, в които е предизвикателство да бъдеш в час и работиш с ученици. Тяхната основна задача освен да предадат опита, ще бъде да мотивират учениците.“, обясни Михайлова. За педагозите, които станат част от корпус от учители за работа в по-трудна среда, ще получават и допълнителен финансов стимул. Недостигът на кадри по физика и астрономия, математика, информационните технологии, информатика ще се допълва с обучението на специалисти от тези области. Те ще могат да придобият допълнителна квалификация „учител“ по изброените предмети и да влязат в класните стаи. По националната програма се предвижда педагозите, които в момента преподават, пък ще могат да придобият и допълнителна квалификация по физика и астрономия, математика, информационните технологии, информатика, както по чужд език, където от години има затруднения за намирането кадрите, както и учители по религия. Това е възможност за педагозите, които имат нужда от втора специалност. Така ако те имат квалификация за учител по математика, но имат знанията и умения да преподават и физика, ще могат да го направят чрез обучение по националната програма. Тя ще финансира обучението им в специализираните висши училища.

В Национална програма „Иновации в действие“ ще се осъществява партньорство между иновативни училищата и такива, които имат намерение за реализиране на иновативни дейности. Така ще бъдат създадена мрежа от мобилности, подобно на програмата „Еразъм“. В програмата, която е с бюджет от 1 572 600 лв.. ще могат да се включат 580 общински и частни школа от цялата страна. В нея се предвижда и създаването на сайт, който ще даде бърз достъп на всички заинтересовани – учители, родители, директори, ученици и други – до реализираните иновации. Така, ако някой от тях се интересува от школата, които са включили иновативни методи на преподаване в областта на математиката или екологията, могат да ги намерят бързо в сайта.

Нова програма е и “Заедно в грижата за ученика” с бюджет 1 000 000. Тя ще подпомага повишаването на образователния процес и ще осигурява плавен прехода между детска градина и училище, както и в школата след завършването на 4-и клас, когато сменят началния си учител. Програмата предвижда посещения на учителя от детската градина при този, който поема детето в училище. Началните учители пък ще се срещат с преподаватели, които ще преподават в 5-и клас. Това ще помогне за намаляване на стреса на учениците и улесняване на адаптивния период, според Михайлова.

Нова програма е и „ИТ фирми в училища и и учители в ИТ фирми“ с бюджет 1 000 000 лв. Тя ще бъде разделена на три модула. Първият ще дава възможност на представители на бизнеса да провеждат семинари за учениците от 1 до 10 клас. По този начин малчугани и тинейджъри ще се запознават с възможностите, които ИТ сферата открива пред тях. По друг от модулите на програмата ученици от професионални и профилирани гимназии ще могат да бъдат обучавани от професионалисти от бизнеса съвместно с техните преподаватели. Преподаватели пък ще имат възможност да опреснят и надградят знанията си, работейки по реални проекти в ИТ фирми. Според зам.-министър Михайлова тази програма ще съкрати пътеката между бизнеса, реалната практика и теоретичните знания.

В тази връзка се разширяват и възможностите в НП „Обучение за ИТ кариера“. Вече в обученията ще могат да се включват и учители от направление „компютърни науки“. Освен това, педагозите ще имат възможност да валидират своите знания и умения. Тази година тя има ръст в бюджета с около 370 000 лв. и той вече ще бъде 770 000 лв.

Промени има и в НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Разширява се обхватът на модул „Музеите като образователна среда“ и вече учениците освен музеи, ще могат да посещават с образователна цел галерии, театрални постановки и концерти. По национална програма вече няма да се изпълнява модулът за осигуряване на шкафчета, тъй като миналата година бяха представени средства за такива във всички училища. Бюджетът за тази година е 7 380 000 лв. От тях са предвидени и 1 600 000 лв. за Центровете за специална образователна подкрепа (бившите помощни училища). Те ще бъдат предназначени за създаване на по-добра среда за обучение и рехабилитация за малчуганите в тях. Материалната база ще бъде обновена, ще бъде закупен софтуер. В модула ще могат да се включат почти всички 42 центъра в страната, обясни ръководителят на програмата Грета Ганчева.

Национална програма „Квалификация“ тази година се залага по-различна възможност. „Темите да бъдат основно свързани с формиране на умения за лидерство, новаторство, изследвания и развиване на иновации при учениците“. Вече групите участници няма да бъдат строго идентифицирани, а ще има възможност за участие спрямо заявения интерес от страна на директори и педагози. За нея са заделени 850 000 лв

Нов модул има и в Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“. Благодарение на него различни преподаватели от университета или от Българската академия на науките ще имат възможността да подготвят учениците. Тя е с увеличен бюджет на 3 200 000 лв.

Националната програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“ се предвиждат 11 000 000 лв. С тях ще бъдат доизградени wi-fi мрежи във всички училища в страната. Ще бъдат осигурени електронни дневници и електронни платформи за обучение.

Останалите национални програми са: „Система за национално стандартизирано външно оценяване“ с бюджет 4 200 000 лв., „Развитие на системата на предучилищното образование“, за която са заделени 200 000 лв., „Заедно за всяко дете“ с финансиране от 300 000 лв., „Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование“ с бюджет от 36 000 000 лв., „Роден език и култура зад граница“ със средства от 1 500 000 лв., „Без свободен час“, финансирана с 2 500 000 лв, и „Подпомагане на дейностите на общините за образователна десегрегация“, за която е заделен 1 000 000 лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.