Обучават 150 ченгета за работа с тормозени инвалиди

Обучават 150 ченгета за работа с тормозени инвалиди

Поне 150 български полицаи, социални, юристи, учители и медицински работници ще бъдат обучени как да работят с жени инвалиди в риск или жертви на насилие. Това обясни пред „Монитор“ Аля Ведър, която представи международен проект „Вивиен“ срещу насилието на жени с увреждания.

Освен в България проектът се реализира и в Италия, Финландия и Хърватия, като целта е постепенно той да обхване цяла Европа и да бъде изградена международна мрежа от професионалисти. Общо в четирите държави ще бъдат обучени 630 специалисти. Проектът цели предотвратяване повторното влизане на жените в положение на жертви, както и да им даде възможност отрано да откриват насилието. Освен това обучения щели да бъдат проведени и между различните институции, защото именно там се късала връзката. Консултанти към проекта ще бъдат фондации на хора с увреждания.

Според световния доклад за хората с увреждания повече от един милиард хора живеят с някаква форма на увреждане, от които около 200 милиона изпитват значителни затруднения в ежедневното им функциониране.

„Жените с увреждания са по-уязвими на насилие заради ограничения си социален контакт. Обикновено тормозът е от страна на близък или човек, който ги обгрижва, което прави съобщаването по-трудно. Как да се довериш на човек, който ти помага по линия на професионални задължения, след като този, които те обгрижва, те насилва“, коментира Аля Ведър. По време на проекта ще бъде проведено и изследване каква част от жените инвалиди са жертва на тормоз.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.