Поне 150 български полицаи, социални, юристи, учители и медицински работници ще бъдат обучени как да работят с жени инвалиди в риск или жертви на насилие. Това обясни пред „Монитор“ Аля Ведър, която представи международен проект „Вивиен“ срещу насилието на жени с увреждания.

Освен в България проектът се реализира и в Италия, Финландия и Хърватия, като целта е постепенно той да обхване цяла Европа и да бъде изградена международна мрежа от професионалисти. Общо в четирите държави ще бъдат обучени 630 специалисти. Проектът цели предотвратяване повторното влизане на жените в положение на жертви, както и да им даде възможност отрано да откриват насилието. Освен това обучения щели да бъдат проведени и между различните институции, защото именно там се късала връзката. Консултанти към проекта ще бъдат фондации на хора с увреждания.

Според световния доклад за хората с увреждания повече от един милиард хора живеят с някаква форма на увреждане, от които около 200 милиона изпитват значителни затруднения в ежедневното им функциониране.

„Жените с увреждания са по-уязвими на насилие заради ограничения си социален контакт. Обикновено тормозът е от страна на близък или човек, който ги обгрижва, което прави съобщаването по-трудно. Как да се довериш на човек, който ти помага по линия на професионални задължения, след като този, които те обгрижва, те насилва“, коментира Аля Ведър. По време на проекта ще бъде проведено и изследване каква част от жените инвалиди са жертва на тормоз.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Броим хилядарка за лятна занималня (ТЕМАТА)

Работещите родители ще трябва да броят средно хилядарка за лятна занималня на децата си, ако баба, дядо или комшийката не могат да ги гледат през ваканцията, показа проверка на „Монитор“. Срещу тази сума детските центрове ще забавляват хлапетата с различни игри и ще им помагат да затвърдят учебния материал.

Радев: Езикът и културата ни съхраниха народа ни

Българския език и култура са съхранили народа ни като общност през вековете. Това заяви президентът на България Румен Радев по време на тържествения прием по повод Деня на българката просвета и култура и на славянската писменост.

Най-влиятелната българка в родния си град Дупница: Невероятно е да си у дома

Най-влиятелната българка в САЩ до 1992 година Билха Брайънт днес се завърна в родния си град Дупница. 71 години след като напуска родното огнище, 85-годишната дупничанка, която е от еврейски произход отново се завърна към корените си. "Няма да плача.