0

М инистерство на земеделието ще представи идеите си за създаване на гаранционен фонд за покриване на щети от природните бедствия пред 500 земеделски производители.

Министерство на земеделието ще представи идеите си за създаване на гаранционен фонд за покриване на щети от природните бедствия пред 500 земеделски производители.

Това ще стане по време на Осмата Национална среща на земеделските производители в България. Форумът по традиция ще се проведе в хотел Адмирал в к.к. Златни пясъци, припомниха от Асоциация на земеделските производители-АЗПБ, които са домакини на събитието.
Те заявиха, че очакват рекорден брой лектори, гости от Брюксел и Европарламента, министърът на земеделието Десислва Танева, шефът на ДФЗ Васил Грудев, евродепутатът Атидже Алиева- вели, Паскал Желязков, шеф на БАБХ. Събитието ще се проведе на 5 и 6 февруари 2020 г. А една от основните цели е да се обсъди позицията на сектора поотношение на бъдещата Обща селскостопанскаполитика -ОСП 2021-2027, казаха от АЗПБ.


Анализи и биосигурност
В първия ден в дискусиите ще отговарят на въпроси експерти от МЗХГ и европейските институции. Академици и професори ще представят изводите от SWOT- анализите, които са в основата на националния стратегически план. Вторият ден ще се дискутират субсидии от новата ОСП 21-27. Акценти ще са й новият прием на проекти за инвестиции в стопанствата, новите мерки за биосигурност 5.1 и 5.2, предстоящият прием по компенсаторните мерки и предефинираните необлагодетелствани райони по мярка 13. Участниците ще коментират и възможността за поемане на нови биоангажименти по мярка 11, новото електронно кандидатстване по схеми на директните плащания и мерки на ПРСР 2014-2020 в Кампания 2020 и други. Агроконференцията ще завърщи с панела за животновъдния сектор. Те ще включат месодайно, както и заплахите от болестите по свинете и птиците.