0

З дравните власти обмислят затягане на противоепидемичните мерки в редица области у нас. Окончателното решение ще бъде взето утре от Националния щаб, когато ще бъдат разписани и новите мерки. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-висока е заболеваемостта в София, София- област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора и Видин.

Здравните власти обмислят затягане на противоепидемичните мерки в редица области у нас. Окончателното решение ще бъде взето утре от Националния щаб, когато ще бъдат разписани и новите мерки. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-висока е заболеваемостта в София, София- област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора и Видин.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че в София ще въведе противоепидемичните мерки от Етап 3 на плана за управление на пандемията „Столичната регионална здравна инспекция ще предложи ограничаване на 50% в капацитета на работа - както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22.00 ч. и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат”, обясни доц. Кунчев. 

Предвижда се въвеждането на ротационно обучение на по-големите ученици. Децата от първи до четвърти клас ще продължат да се обучават присъствено. От думите на доц. Кунчев стана ясно, че през следващата седмица, която е последна преди междусрочната ваканция, в училище най-вероятно ще останат учениците от 7-и,10-и и 12-и клас, а тези от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас ще се обучават дистанционно, каза Кунчев.

Подобни нови ограничения се очаква да бъдат въведени и в другите области с драстично повишение на заболеваемостта - Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив, каза Ангел Кунчев.

Предстои утре по време на заседание на Националния щаб да бъдат прецезирани мерките, като се очаква да те влязат в сила няколко дни след като бъдат обявени официално. Конкретните мерки, които ще бъдат наложени по области, зависят от предложенията на регионалните здравни инспекции, допълни той.