Обсъждат картата за шума от столичното летище

Обсъждат картата за шума от столичното летище

Проектът на план за действие към стратегическа карта за шум от летище София е представен за обществено обсъждане. Това каза екоминистърът Емил Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на депутатско питане.

Летище София подлежи на контрол от 2017 г., когато е преминат прагът от 50 000 излитания и кацания годишно, посочи още Димитров. Той отбеляза още, че този контрол се извършва от министъра на транспорта чрез определени от него служби.

Димитров посочи още, че според направена Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2001 г. не трябва да се прилагат планират редовни полети от и до Летище София в интервала между 23.00 и 6.00 ч. На 9 април 2002 г. министърът на околната среда и водите е издал решение за потвърждение на тази оценка. Допускат се изключения само на полети със специален режим и засилени мерки на сигурност при честота не повече от един полет на нощ и не повече от два полета на седмица, обясни Димитров. Не се допускат прелитания над града, освен при неблагоприятни метеорологични условия, задължително трябва да се използване само на самолети, отговарящи на изискванията от Конвенцията за международна гражданска авиация, отбеляза Емил Димитров.

При аварийни ситуации трябва да се прилагат съвременните норми, каза министърът. По думите му в 90% от случаите самолетите заобикалят и кацат откъм Елин Пелин.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.