Обсъжда се България да участва и в поръчка за осма ваксина (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
4

Обсъжда се България да участва и в поръчка за осма ваксина (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Разделят страната на 7 региона при ваксинацията
  • Мислят и за мобилни екипи за отдалечените места, домовете за възрастни или училищата
  • МС одобрява утре плана за имунизацията срещу COVID-19
  • Борисов наредил да продължи осигуряването на лекарства, включително и ремдесивир

Обсъжда се България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021 г. Това става ясно след работно съвещание при премиера Бойко Борисов. На него е бил представен Планът за ваксиниране срещу COVID-19, съобщиха от "Дондуков 1".

Планът бил представен от здравния министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обаче предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре. На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Здравният министър информирал още, че

продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници,

в които да се складират първите доставки на ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. Ангелов добавил, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО. Предстои да бъде доразработен. Към всички РЗИ-та и болници в страната пък тръгвали 4000 дози ремдесивир.

„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, заявил  пред премиера пък проф. Красимир Гигов, който вече оглавява новия Националния ваксинационен щаб. Той добавил, че в щаба

ще са включени водещи специалисти

и представители на отговорните министерства - здравното, МВР, на отбраната, от БЛС. Отделно са били водени разговори с фармачевтичния съюз,както и на стоматолозите. „Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст“, допълнил Гигов и подчертал, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането. Практиката в ЕС била същата.

Борисов на свой ред отбелязал, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантирал и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб. Изтъкна, че оперативния щаб, начело с Мутафчийски продължава да работи. „Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас,

българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“,

категоричен бил Борисов.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021. Костадинов поясни, че става дума за компанията Валнева, а ЕК мисли да подпише споразумение за 30 млн. дози с двудозов режим на прилагане. Това предстои да бъде обсъждано и на следващото заседание на борда за ваксини към ЕК.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ни ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат

разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион

с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбелязал здравният министър. Той добавил, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора или училища.

В рамките на съвещанието на Борисов било докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса.

Премиерът изискал да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир. Премиерът изтъкнал, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигурило над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 млн, лева. „Така

всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни“,

категоричен бе Борисов.
"И поръчвайте още, не иска един човек да каже: Аз исках или моят лекар искаше, а нямаше", поясни премиерът.

Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

"Ние се ръководим от две неща. Поръчките и договорите се подписват от ЕК, а гаранцията за това, което се доставя е се носи от ЕАЛ. Ние създаваме логистиката, а  това, което сме осигурили и инвестираме, да го дадем на българските граждани безплатно и доброволно", каза Борисов. "Струва много пари, но това е европейска солидарност. И затова го правим", заключи премиерът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.